SLOVENIJI POMOĆ STIŽE OD SUSEDA: U kovid bolnice dolaze italijanski lekari i sestre, a od Italije kupuje i transportni avion
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, Ilustracija

teška situacija sa koronom

SLOVENIJI POMOĆ STIŽE OD SUSEDA: U kovid bolnice dolaze italijanski lekari i sestre, a od Italije kupuje i transportni avion

Region -

Sloveniji koja se bori protiv četvrtog talasa pandemije kovida-19 pomagaće 30 lekara i medicinskih sestara iz Italije, piše Index.

Dogovor da medicinski tim iz saniteta italijanske vojske dođe u slovenačke kovid bolnice postignut je juče na sastanku slovenačkog ministra odbrane Mateja Tonina i njegovog italijanskog kolege Lorenca Guerinija, javio je Slovenski radio.

Bolnice su skoro dostigle maksimalne kapacitete poslednjih dana nakon velikog skoka broja zaraženih korona virusom. Epidemiolozi ocenjuju situaciju sve gorom i smatraju da su potrebne pooštrene mere.

Slovenija kupuje transportni avion od Italije

Dvojica ministara potpisala su i sporazum prema kojem će Slovenija kupiti transportni avion C27J Spartan od Italije.

Vrednost posla je 72 miliona evra, uključujući tehničku pomoć italijanske vojske u obuci posada, rezervne delove, rad na simulatorima, dodatne module za gašenje požara itd.

Кupovinom aviona Slovenija potvrđuje svoj suverenitet, a osim u vojne svrhe, može se koristiti i za medicinske operacije, elementarne nepogode, za prevoz ranjenih ili zaraženih i evakuaciju, a moguće je i da svoje kapacitete deli sa drugim zemljama, rekao je Tonin novinarima.

Sa maksimalnim dometom od 5.852 kilometra, Spartan može da preveze 60 ljudi i teret do 11,3 tone.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track