PREDSEDNIKOVA IZJAVA POSVAĐALA DVE DRŽAVE: Posle Milanovićevog komentara, Austrijanci pozvali ambasadora na razgovor
Foto: Shutterstock/Dech St, Profimedia

austrija

PREDSEDNIKOVA IZJAVA POSVAĐALA DVE DRŽAVE: Posle Milanovićevog komentara, Austrijanci pozvali ambasadora na razgovor

Hrvatska -


Austrijanci su zbog Milanovićeve izjave o merama protiv korone pozvali hrvatskog ambasadora na razgovor.

Pod naslovom "Predsednik podseća na 1930e: Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo hrvatskog ambasadora", austrijski dnevnik Prese objavio je u sredu uveče da je ambasador Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić pozvan u austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova u Beču radi konsultacija.

Predsednik Republike Hrvatska Zoran Milanović u kojoj je oštro kritikovao karantin za nevakcinisane u Austriji, navodeći da je to "fašizam".

Njegove izjave su "snažno odbačene", piše Prese, pozivajući se na objašnjenje austrijskog ministarstva spoljnih poslova: "Kritike mera korona u Austriji od strane hrvatskog predsednika Zorana Milanovića dovele su do diplomatskih neslaganja u Beču."

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu na razgovor hrvatskog ambasadora Danijela Glunčića zbog "izuzetno šaljive izjave hrvatskog predsednika”.

On je bio "očigledno iznenađen izjavom”.

Isti izvor navodi da su Milanovićeve izjave "snažno odbijene", saopšteno je nakon razgovora ambasadora Glunčića i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Petera Launskog-Tifentala.

"Poređenje mera protiv pandemije Covid-19 i fašizma je neprihvatljivo. Naša je odgovornost da zaštitimo narod Austrije. I mi smo preuzeli tu odgovornost", navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Prese navodi da je hrvatski predsednik u ponedeljak indirektno nazvao zatvaranje zbog nevakcinisanih "glupošću" i citirali su Milanovića koji je rekao dan posle privatne audijencije kod pape u Rimu: "Šta je to, nauka, ili ove metode podsećaju na tridesete godine prošlog veka?

"Imao sam problem sa ovim ludilom u poslednje vreme bez ikakvih argumenata. Nauka ne može istovremeno biti pronalazak vakcina, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti sa merama", rekao je Milanović u Rimu povodom karantina u Austriji za nevakcinisane.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track