KOVID BOLNICE U SLOVENIJI NA VRHUNCU OPTEREĆENJA: Stanje je alarmantno i na ivici izdržljivosti! Broj preminulih gotovo rekordan
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, Ilustracija

MOBILIZACIJA KADROVA

KOVID BOLNICE U SLOVENIJI NA VRHUNCU OPTEREĆENJA: Stanje je alarmantno i na ivici izdržljivosti! Broj preminulih gotovo rekordan

Region -

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđena 4.481 zaraza korona virusom, drugi najgori rezultat od početka epidemije nakon 4.515 slučajeva prošlog meseca, a broj preminulih je gotovo rekordan.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), potvrđena je 4.481 zaraza iz 10.571 urađenih testova, a udeo pozitivnih je visok i iznosi 42,4 odsto.

U Sloveniji je trenutno 39.011 aktivnih slučajeva zaraze.

Prema vladinim podacima, u bolnicama je 889 pacijenata, 15 više nego dan ranije, a njih 191 je na intenzivnoj nezi.

Umrlo je još 20 ljudi, osam više nego dan ranije, odnosno najviše u jednom danu posle 2. februara ove godine, kada je bilo 23 umrlih.

I ostali epidemiološki pokazatelji su u porastu, pa je prosečna infekcija u jednom danu za poslednjih sedam dana porasla na 2.780, a 14-dnevna incidencija na 1.671.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Franc Vindišar nazvao je situaciju alarmantnom i rekao da su bolnice na ivici izdržljivosti zbog pacijenata sa kovidom.

Vrhunac opterećenja odeljenja intenzivne nege kovid bolnica očekuje se oko 24. novembra, kada bi moglo da bude zauzeto 250 kreveta u jedinicama intenzivne nege, dodao je on, pozivajući se na prognozu naučnog instituta "Jožef Štefan" koji radi modele epidemije za vladu.

"Ceo zdravstveni sistem je trenutno pod izuzetnim opterećenjem i biće potrebna puna mobilizacija osoblja", upozorio je Vindišar.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track