FRANCUSKI RAFALI OPET POSKUPELI: Hrvatska za borbene avione plaća još 30 miliona evra
Foto: Printscreen/Twitter

dodatni troškovi

FRANCUSKI RAFALI OPET POSKUPELI: Hrvatska za borbene avione plaća još 30 miliona evra

Hrvatska -

Hrvatska će morati da plati još 30 miliona evra za francuske avione.

Pred posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Zagrebu i potpisivanja ugovora o kupovini 12 francuskih Rafala, hrvatska javnost je saznala da su borbeni avioni poskupeli za dodatnih 100 miliona evra.

Tada se ispostavilo da cena za Rafale više nije 999 miliona evra, nego 1,1 milijardu evra.

Kako sad prenosi specijalizovani portal Obris, to nije jedino poskupljenje. Naime, francuski avioni poskupeli su za dodatnih 220,5 miliona kuna, odnosno oko 29.5 miliona evra.

"Ako se tih 1,155 milijardi evra šestogodišnjeg otplatnog plana uporedi sa ciframa vidljivim iz samih proračunskih dokumenata Ministarstva finansija koji se odnose na period 2021. (rebalans) do 2024. (predlog proračuna za 2022. sa projekcijama za 2023. i 2024. godinu), tu se vidi još jedno povećanje zacrtane cifre za posao kupovine francuskih borbenih aviona", objavio je Obris, dodajući da je dalji porast cene posla na hrvatskoj strani vredan još 220.515.404 kune u prve četiri godine otplate francuskih borbenih aviona.

Portal Obris objavio je i grafikon sa podacima proračunskih dokumenata od 28. oktobra ove godine i navodima vlade o avionima mesec dana kasnije, koji se ne poklapaju u iznosima.

Hrvatska, tabela, Rafali
foto: Printscreen/Index/Obris

Igor Tabak, vojni stručnjak, analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost i član saborskog Odbora za obranu, pojašnjava za Index da je vidljivo iz tabele da su plavi stupci iz proračunskih dokumenata koje je vlada objavila na sednici 28. oktobra, dok su crveni stupci iz otplatnog plana, sa sednice vlade od 24. novembra i da su razlike vidljive kada se uporede ta dva stupca.

"Dakle, kada se uporede četiri rate vidljive iz rebalansa, onog koji je usvojen 12. novembra u Saboru, i proračuna o kojem se raspravljalo ove nedelje, ti se brojevi ne razlikuju od onih za istu godine iz otplatnog plana. Odnosno, na četiri godine je sumirana razlika 220 miliona kuna ili oko 29 i nešto miliona evra", kaže Tabak za Index, dodajući da je o toj razlici ove sedmice konkretno pitao na Odboru za obranu.

"Naime, pitao sam radi li se o nekoj grešci ili je zaista reč o stvarnoj razlici", rekao je Tabak.

"Pojašnjeno mi je tada da se radi o tim nekim domaćim troškovima", kaže Tabak, dodajući da mu je direktorkaa zadužena za finansije u MORH-u te troškove objasnila kao dodatne troškove koji nisu samo vezani za ugovor već i za službena putovanja, dnevnice, troškove obuke i drugo.

"Sudeći prema odgovorima i tim pojašnjenjima, verovatno će tako i za 2025. godinu i 2026. godinu biti nekih dodataka, a koji će biti vidljivi kada na red dođu proračunske brojke i za te godine", zaključuje na kraju Tabak.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track