HRVATI USLOVLJAVAJU AMERE: Evo šta Zagreb traži pre kupovine oklopnih vozila Bredli!
Foto: Profimedia, EPA/Stephanie Lecocq

jasno

HRVATI USLOVLJAVAJU AMERE: Evo šta Zagreb traži pre kupovine oklopnih vozila Bredli!

Hrvatska -

Šest dana nakon prvog, danas je u Banskim dvorima održan drugi sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministrarke odbrane Marije Banožić sa vojnim vrhom na čelu sa načelnikom Generalštaba admiralom Robertom Hranjom.

Premijer Plenković je nakon sastanka kratko najavio na Tviteru: „Želimo da investicija za Hrvatsku vojsku bude dobra i dugoročno održiva. Kako nezvanično saznajemo, na sastanku je zaključeno da će od SAD biti zatražene konkretne informacije o tome koliko bi koštala modernizacija vozila, kakav je plan otplate i koliko dugo vozila mogu da se koriste. Bez ovih konkretnih podataka, Vlada će teško prihvatiti američku ponudu. Sastanku je, uz premijera, prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, kao i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, jer će odluka o američkoj ponudi na kraju imati reperkusije na političke odnose sa SAD.

Na prvom sastanku u Vladi na ovu temu, 28. decembra prošle godine, vojni vrh je obavestio premijera da je zadovoljan američkom ponudom, ali je Vlada zatražila od Ministarstva odbrane i Generalštaba dodatna pojašnjenja o ponuditi. U međuvremenu, ministar odbrane Banožić primio je pismo zamenice pomoćnika američkog sekretara za odbranu Laure K. Kuper, u kojem je izrazila uverenje Pentagona da će hrvatska vlada uspešno nabaviti korišćena borbena vozila pešadije Bradlei ODS u roku. Štaviše, ovo pismo je u javnosti već protumačeno kao dodatni američki pritisak na Hrvatsku da do kraja meseca donese odluku u korist SAD.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bi za 82 vozila platila 150 miliona dolara, dok bi Amerikanci platili još 45 miliona dolara. Reč je o manjoj renoviranju 62 vozila koja bi se radila u Đuri Đakoviću, kao i specijalnim alatima, rezervnim delovima za vozila i motore, municiji za top 25 mm, protivoklopnim projektilima TOV itd.

Ono što je trenutno kontroverzno za zvanični Zagreb je modernizacija ovih vozila na digitalni nivo. Naime, Amerikanci hrvatskoj strani nisu rekli koliko će koštati ova modernizacija. Reč je o modernizaciji koja bi trebalo da se obavi za nekih 5 do 10 godina, a javnost se bavi podacima o ceni od oko 6 miliona dolara po vozilu. S druge strane, izvori Jutarnjeg tvrde da bi modernizacija ipak bila znatno jeftinija od tog iznosa.

S obzirom da se Vlada nerado odnosi na američku ponudu, već su objavljene spekulacije da je Hrvatska sklona kupovini novog nemačkog borbenog vozila Link. Ali njegova cena je oko 10 miliona evra po komadu bez naoružanja, komunikacionih uređaja, rezervnih delova itd. Vlada ima 27 dana da odluči da li će prihvatiti ponudu SAD.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track