KO JE DARKO HORVAT: U prvu fotelju ga lansirao aramarko, vraća se nakon sloma suradnje HDZ-Most
Foto: Printscreen/YouTube

hapšenje u hr

KO JE DARKO HORVAT: U prvu fotelju ga lansirao aramarko, vraća se nakon sloma suradnje HDZ-Most

Hrvatska -

Prima platu od gotovo 20.000 kuna.

Policija je jutros uhapsila ministra građevine, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata koga USKOK, kako nezvanično saznaje Jutarnji list, sumnjiči da je 2018. godine, u svojstvu ministra privrede tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da bespovratna sredstva iz programa "Razvoj malog i srednjeg preduzetništva na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina" za tu godinu, prosledi određenim osobama.

Darko Horvat rođen je 28. septembra 1970. u Čakovcu. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Diplomirao je 1996. na Fakultetu za elektrotehniku, računarstvo i informatiku na Univerzitetu u Mariboru, na smeru energetske elektronike. Godine 2006. završio je postdiplomske na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Zagrebu.

Dva meseca nakon diplome počeo je da radi u HEP Distribuciji u Koprivnici kao inženjer pripravnik. U HDZ se učlanio 1999.

Direktor HEP-ODS-a u Čakovcu postaje 2006, a dve godine kasnije, za vreme Vlade Ive Sanadera postaje direktor Uprave za zanate u Ministarstvu privrede, rada i preduzetništva.

Direktor Uprave za energetiku u istom Ministarstvu postaje 2010. U periodu od 2009. do 2011. bio je i predsednik Nadzornog odbora HEP-a te predsednik Nadzornog odbora Plinacra.

Nakon dolaska Vlade Zorana Milanovića na vlast Horvat odlazi u privatni biznis i 2012. postaje član Uprave firme Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega.

U to vreme je i predsednik HDZ-ovog Odbora za zaštitu prirodne sredine, a nakon izbora 2015. postao je ministar prduzetništva i zanata u Vladi premera Tihomira Oreškovića, koja nije dugo potrajala. Na to mesto ga je postavio tadašnji šef stranke i prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko, s kojim je bio u dobrim odnosima.

No, Vlada se brzo raspala nakon što je koalicioni partner Most zatražio Karamarkovu smenu zbog afere konsultantica, u koju je bila uključena njegova supruga.

Nakon što je HDZ srušio svog nestranačkog premijera u Saboru, a Karamarko nije uspeo da presloži Vladu, daje ostavku na mesto šefa stranke i raspisani su prevremeni izbori.

Na vlast dolazi Andrej Plenković, ponovno u koaliciji s Mostom, no ni to nije dugo trajalo, pa je premijer iz Vlade oterao Mostove ministre jer su glasali protiv Zdravka Marića, ministra finansija.

U tom preslagivanju, kada je u Vladu ušao HNS, a ostavku dala ministarka privrede Martina Dalić, Horvat uleće na njenu poziciju i 2018. postaje ministar privrede.

Na stranačkim izborima tada je izabran za jednog od šest potpredsednika HDZ-a, a predsednik je i županijskog HDZ-a u Međimurju.

Nakon poslednjih parlamentarnih izbora Plenković ga zadržava u Vladi, ali ovaj put na poziciji ministra prostornog uređenja, graševinstva i državne imovine, nakon što je ukinuto posebno Ministarstvo državne imovine, koje je vodio prvo Goran Marić, a potom aktuelni ministar obrane Mario Banožić.

Protiv Horvata opozicija je pokrenula postupak izglasavanja poverenja u Saboru zbog sporog procesa obnove, a Plenković ga je sve do danas branio.

Ove sedmice je stigla i vest da je Evropska komisija odlučila da Zagrebu produži rok za godinu dana za korištenje 5,1 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu nakon zemljotresa u Zagrebu, pa se nekako smatralo da se i Horvat izvukao.

Horvat prima platu od gotovo 20.000 kuna. Otplaćuje kredit iz 2009. godine od 135.000 evra, a moesečno plaća i 430 eura rate za lizing iz 2017. Poseduje stan od 84 kvadratna metra na Trešnjevci, koji je plaćen kreditom, te kuću s okućnicom od 83 kvadrata u Donjoj Dubravi, u kojoj i živi sa porodicom i koju je naslijedio.

U Donjoj Dubravi nasledio je i građevinsko zemljište iste površine te nekoliko livada, oranica i vinograda. U vlasništvu ima tri automobila, a na računu ima i 80.000 kuna štednje.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track