HRVATSKI MEDIJI OBJAVILI KAKO JE BESPILOTNA LETELICA STIGLA DO ZAGREBA: Ovo su prvi rezultati istrage
Foto: BETA/HINA/Lana Slivar Dominić, Profimedia

poletela s aerodroma Viničja

HRVATSKI MEDIJI OBJAVILI KAKO JE BESPILOTNA LETELICA STIGLA DO ZAGREBA: Ovo su prvi rezultati istrage

Hrvatska -

Prema prvim rezultatima istrage, letelica koja je u četvrtak uveče pala u Zagrebu je u vlasništvu ukrajinske vojske, a sve do glavnog grada Hrvatske došla je zbog greške u navigacijskom sastavu.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Reč je o letelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra.

Prema prvim rezultatima istrage, letelica je poletela s aerodroma Vinicja na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod kontrolom vladinih snaga.

Dron, Zagreb, Vojni dron, Bespilotna Letelica, Tu-141 Vr Striž, TU 141
foto: Shutterstock

Ranije su se oglasile i rumunske i mađarske vlasti jer je letelica ušla i u njihove vazdušne prostore. Rumunske vlasti saopštile su kako je letelica bila samo tri minuta u njihovom vazdušnom prostoru zbog čega nisu stigli da reaguju, te da je došla iz Ukrajine i nastavila prema Mađarskoj.

Tupolev Tu-141, Tu-141, Tupolev
foto: Profimedia

Iz izvora bliskih istrazi hrvatski portal 24sata saznaje da je letelicu rumunski radar presreo nedugo nakon što je napustila vazdušnu luku i nastavio da prati "niski i brzi objekt".

Oko 23 sata letelica je pala u Zagreb, u blizini studentskog doma Stjepan Radić na Jarunu. Prema prvim rezultatima istrage, letelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sastavu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track