GREŠKA ILI PORUKA? Misteriozni dron s ćirilicom i petokrakom leteo iznad 3 zemlje NATO i pao na Zagreb
Foto: BETA / HINA /Lana SLIVAR DOMINIC

niko nije reagovao

GREŠKA ILI PORUKA? Misteriozni dron s ćirilicom i petokrakom leteo iznad 3 zemlje NATO i pao na Zagreb

Hrvatska -

Snažna eksplozija kod Studentskog doma u Zagrebu, na Jarunskoj cesti, uzburkala je hrvatsku prestonicu preksinoć pre ponoći.

Tamošnji mediji odmah su počeli da spekulišu da je pao avion, ali koji? Posle uviđaja, pojavila se informacija da se na pojedinim delovima letelice vide crvena petokraka i natpisi na ćirilici!

Partneri

Pojedini specijalizovani mediji utvrdili su da je reč o strategijskoj bespilotnoj letelici „tu-141 vr striž“. Ostalo je nejasno samo kome pripada i otkud letelica iz ere Hladnog rata nad Zagrebom? I da li njen pad u Hrvatsku govori da je sada i Balkan na udaru?

Kako je ovo moguće  Letelica iz Ukrajine stigla do Zagreba
Kako je ovo moguće Letelica iz Ukrajine stigla do Zagrebafoto: Kurir

Dok pojedinci spekulišu da je sve bila greška u sistemu, drugi ne isključuju mogućnost da je sve ovo poruka iz Rusije da mogu ovo da urade jer je dron iz zemlje u ratu uspeo da preleti dve članice NATO - Rumuniju i Mađarsku - a da onda padne u trećoj - Hrvatskoj. I da sve to vreme raketni štit NATO ne reaguje.

- Bespilotna letelica koja je pala u Zagreb ruske je proizvodnje, a prema trenutnim informacijama, ne zna se da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske. U Hrvatsku je došla iz pravca Mađarske, a prema rečima mađarskog premijera Viktora Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunije - rekao je Andrej Plenković, hrvatski premijer.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je dron iznad Mađarske leteo 40 minuta.

Zoran Milanović
foto: Profimedia, Beta/Lana Slivar Dominić

- Nakon sedam minuta u Hrvatskoj se srušio i nije srušen na putu od Ukrajine do Zagreba. Radari su detektovali letelicu. Hrvatska protivvazdušna odbrana je u stanju u kom se u nju ulaže. Zavisimo od zapadnih saveznika. Ovo je nepredviđeno i u ovome moramo zavisiti od partnera iz NATO - dodao je on.

Povučeni

Ruska vojska povukla ove izviđače iz operativne upotrebe pre oko 10 godina. Da li ih je ponovo vratila i koristi li ih u izviđanju zapadnog dela Ukrajine uz granicu sa Mađarskom i Poljskom, nije poznato. Ne treba isključiti i verovatnoću da je ova bespilotna letelica ukrajinska, a ne ruska, i da je u jednom trenutku ona iz nekog razloga otkazala poslušnost. Mnogi smatraju da je „tu-141“ pripadao ukrajinskoj armiji i da je fotografisao položaje ruske armije oko Hersona, ali je zbog verovatno ometanja izgubio kontakt sa svojim operaterima i preleteo više od 700 kilometara do Zagreba i srušio se.

Ono što je najzanimljivije jeste da je ova bespilotna letelica prošla neopaženo kroz čitav sistem osmatranja i upozoravanja NATO i pala u širi centar Zagreba.

Igor Tabak, TU-141, Zagreb
foto: Printscreen HRT, Profimedia

- Pad drona je pitanje NATO, a ne samo Hrvatske. Osim čiste PVO problematike, ovo otvara i pitanje operativnosti protivraketnog štita. Gde se pokazuje koliko su bila pogrešna ruska prigovaranja da taj štit nešto ozbiljno preti, zatvara ili šta već - rekao je za Kurir vojni analitičar Igor Tabak iz Zagreba.

O tome da li je Hrvatska mogla da presretne dron koji je bio na radaru, Tabak kaže:

- Hrvatski PVO, baziran na „migu-21“, koji poslednjih godina ima i ograničeno delovanje, uopšte nije bio u stanju za bilo kakav odgovor prema cilju, koji je, po prirodi, više raketni projektil nego dron u modernom smislu. Naši relativno moderni radari su sve registrovali, ali je odgovor bio problematičan. A još je nejasno kako se tu postavio NATO CAOC u Španiji (Terehon).

Prostor

Ovo je sramota NATO, rekao je Index.hr Ivan Selak, hrvatski vojni pilot u penziji.

Ivan Selak
foto: Youtube prtscr / Ares Military Aviation

- Neverovatno je da usred rata u evropskoj zemlji poleti jedna letelica brzinom lovačkog aviona i doleti sve do glavnog grada jedne NATO države i tamo se sruši jer je ostala bez goriva. To je letelica koja je kroz NATO zemlje, Rumuniju, Mađarsku i Hrvatsku, prošla nezapaženo. To je za mene sramota, to je sramota za NATO, to je sramota za zaštitu vazdušnog prostora država članica ovog saveza, koji bi taj prostor trebalo da štiti, a to u ovom slučaju nije radio - rekao je Selak.

SVE TEORIJE O PADU

1. Greška u imenu

Prva teorija je poprilično neverovatna, a kaže da je operater, u ovom slučaju ukrajinski vojnik, podoficir ili oficir, pogrešio i umesto Yarun uneo zagrebački Jarun za povratak. Naime, u Ukrajini postoji mesto Yarun, nalazi se u Žitomirskoj oblasti, između Kijeva i Lavova.

2. Krstareća raketa

Druga teorija kaže da je moguće da to nije dron, već krstareća raketa, koja leti na šest kilometara visine i brzinom do 900 km/h prolazi sve NATO radare i sisteme PVO i padne pravo na Zagreb.

3. Elektromagnetni impuls

Pukovnik u penziji Boško Zorić za Kurir televiziju je rekao da veruje da je ruski sistem na bazi elektromagnetnog impulsa mogao da pogodi bespilotni avion i usmeri ga na drugu putanju.

UKRAJINCI

Nije naša letelica

Savetnik ministra odbrane Ukrajine Markijan Lubkjivski izjavio je za zagrebački Jutarnji list da letelica koja je pala u park u Zagrebu nije ukrajinska. On je, kako prenosi Jutarnji list na portalu, rekao da očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa glavnim štabom ukrajinske vojske.

STRATEŠKI DRON IZ HLADNOG RATA

„vr-2 striž / tu 141“

Tupolev Tu-141, Tu-141, Tupolev
foto: Profimedia

Taktičko-tehnički podaci

  • Namena: Izviđačka bespilotna letelica
  • Dužina: 14,33 m
  • Razmah krila: 3,87 m
  • Visina: 2,43 m

Performanse:

  • dolet 1.000-3.800 km;
  • visina leta 50-6.000 m,
  • optimalna visina leta 2.000 m,
  • brzina leta 950-110 km/h
Štampano izdanje 12.03.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track