U HRVATSKOJ SE UKIDA JBMG: Nakon 46 godina ovaj jedinstveni broj ide u istoriju!
Foto: Profimedia/ MATTHIAS BALK/ AFP

ne prestaje da važi

U HRVATSKOJ SE UKIDA JBMG: Nakon 46 godina ovaj jedinstveni broj ide u istoriju!

Hrvatska -

Hrvatsko Ministarstvo unutaršnjih poslova uputilo je na javnu raspravu predlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

U predlogu Zakona stoje samo dva člana, prenosi Index.hr. U prvom se navodi da danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o matičnom broju, a u drugom da ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

JMBG se neće brisati iz evidencija

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koristi za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka ne može izvršiti upotrebom Ličnog identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Naime, osobi koja je preminula pre 31. decembra 2008.g. odnosno osobe koje su nestale ili stradale tokom rata ili članovi porodica stradalih koji su preminuli pre stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja", stoji u predlogu Zakona.

Nakon 46 godina odlazi u istoriju

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodeljivao po mestu stanovanja, a nakon toga je dodeljivan po mestu rođenja. U MBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol.

Od 2009. uveden je novi identifikacijski broj, tzv. osobni identifikacijski broj (OIB) koji menja JMBG, ali su u prelaznom razdoblju oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia /MATTHIAS BALK / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja