ZANELI SE PREMIJER I PREDSEDNIK Plenković i Milanović pevali Tompsonovu pesmu: Herceg-Bosno, srce ponosno VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

HRVATSKA

ZANELI SE PREMIJER I PREDSEDNIK Plenković i Milanović pevali Tompsonovu pesmu: Herceg-Bosno, srce ponosno VIDEO

Hrvatska -

Predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pevali su pesmu ''Lijepa li si'' Marka Perkovića Tompsona, omiljenog pevača hrvatske desnice, kome su proteklih godina zabranjeni nastupi širom Evrope - u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji.

To se dogodilo danas na Klisu, gde je obeležena 31. godišnjica osnivanja 4. gardijske brigade Pauci.

Logor i ratni zločini

Index je i ranije pisao zašto su ova, ali i druge Tompsonove pesme problematične.

U pesmi ''Lijepa li si'' jedan od stihova glasi: "Herceg-Bosno, srce ponosno." Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. novembra 1991. godine, a 28. avgusta 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., finansirala i organizovala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se videti i u nekoliko kadrova spota pjesme ''Lijepa li si''.

Zbog zločina počinjenih na području Herceg-Bosne, između ostalih, osuđeni su Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) kao i bivši ministar odbrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

Pevala i Kolinda

Bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je takođe snimljena kako peva ovu Tompsonovu pesmu tokom svoje posete SAD-u 2018. godine, dok je bila posebna gošća na obeležavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Lijepa li si završila i u stranim medijima

O ovoj pesmi su pisali i strani mediji, a u Nemačkoj je izbio skandal kada je objavljen snimak na kojoj ju je pevao fudbaler Manuel Nojer.

-Da li je Nojer znao šta je pevao?, pitao se najčitaniji nemački i evropski list Bild u tekstu koji je 2020. godine na njegovom portalu objavljen na udarnom mestu pod naslovom: "Zvezda Bajerna peva pesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima."

-Pevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem bič baru Nojer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Šta je toliko eksplozivno u pesmi koju Nojer peva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznat, ali u mnogim državama zabranjen i zloglasni pevač Tompson, pisao je Bild pa čitaocima objasnio ko je Tompson.

-On je, pevajući pesmu Jasenovac i Gradiška Stara, slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svetskom ratu. Na navedenim mestima bili su koncentracioni logori u kojima je zatvoreno, mučeno i ubijano na desetine hiljda civila, Srba, Roma i Hrvata. Nojer peva njegovu pesmu ''Lijepa li si'' u kojoj Hrvati svojataju deo Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu sa Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali da pripoje Hrvatskoj, pisalo je u tekstu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track