RAMPA ZA JANŠIN PLAN Budući premijer Slovenije blokira kupovinu oklopnih vozila!
Foto: Youtube prtscr / ePosavje TV

PREVELIK ZALOGAJ

RAMPA ZA JANŠIN PLAN Budući premijer Slovenije blokira kupovinu oklopnih vozila!

Region -

Budući slovenački premijer Robert Golob protivi se nameri odlazeće vlade da pre odlaska s dužnosti potpiše ugovor o kupovini oklopnih vozila tipa "Boxer" za slovenačku vojsku vredan 343,4 miliona evra.

Velike investicije vojsku vredne 780 miliona evra do 2026. godine planirala je sadašnja vlada Janeza Janše koja uskoro odlazi s dužnosti. Janša tvrdi da su ranije vlade zanemarivale vojsku, kako u pogledu opreme i naoružanja tako i plata vojnika, što treba promeniti. Ministar obrane Matej Tonin izjavio je da će ovih dana potpisati već zaključeni ugovor o kupovini oklopnjaka preko evropske organizacije za saradnju u zajedničkoj nabavci oružja OCCAR, bez obzira na to što neki misle da Janšina vlada do stupanja na dužnost nove vlade, što se očekuje u prvoj nedelji juna, sme da obavlja samo neophodne tekuće poslove.

Nameru ministra Tonina osporava budući premijer čija je stranka na nedjeljnim izborima osvojila 41 mandat u parlamentu (90 poslanika), a koji povećanje ulaganja u vojsku nema kao jedan od svojih prioriteta. Golobovi glavni prioriteti su zdravstvo i energetika, kao i priprema za moguću ekonomsku krizu koja bi mogla da se dogodi na jesen zbog posledica rata u Ukrajini. Kako prenose slovački mediji, Tonina je Golob javno pozvao da se suzdrži od potpisivanja dugoročnih ugovora za kupovinu oružja, s obzirom na to da tek predstoji formiranje i početak rada nove vlade s punim ovlašćenjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja