KAD PALAČINKE POSTANU LUKSUZ Inflacija hara Evropom, Hrvati odlaze do suseda po gorivo i brašno, ali ne i ulje i jaja
Foto: Tiny Ivan / Alamy / Alamy / Profimedia

rat i posledice

KAD PALAČINKE POSTANU LUKSUZ Inflacija hara Evropom, Hrvati odlaze do suseda po gorivo i brašno, ali ne i ulje i jaja

Hrvatska -

Zbog inflacije širom Evrope, korpe potrošača su sve praznije, umesto skupog ulja koristi se jeftinija mast, a poskupele su i to značajno gotovo sve namirnice.

Ulje, jaja i brašno jako su poskupeli pa su i palačinke postale luksuz. I to ne samo u Hrvatskoj, navode novinari RTL-a koji su poredili cene u Hrvatskoj i okruženju.

U Češkoj je tako jako poskupela piletina.

"Sada je kilograma pilećih prsa 80 kruna, odnosno 50 kuna. Tu nema zamenske namirnice. Piletina je najjeftinije meso. A u prodavnice piletine gotovo da nema, frižideri su prazni", rekao je za RTL Jan Kotek iz Češke.

Iako im je ulje najmanje poskujelo, Kotek kaže da sve više Čeha skupu piletinu prži u jeftinoj masti. Tamo je stopa inflacije visoka - 14,2 posto.

U Sloveniji još ne moraju masovno da prže na masti, ali porast cena nije zaobišao ni njih. Inflacija im je 6,9 posto.

"I u Sloveniji je hrana poskupela. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo u aprilu ove godine ulje je skuplje za sedam posto. Skuplje je i meso, povrće, hleb", kaže slovenačka novinarka Sandra Boršič.

Hleb u pekarama je skup, ali nije baš jeftin ni u kućnoj radinosti. Najjeftinije brašno kupuju Mađari i Srbi. U Sloveniji i Hrvatskoj košta oko 6,50 kuna, dok Italijani, Austrijanci i Nemci moraju da daju i do 13 kuna za kilogram.

Najskuplje brašno trenutno kupuju Švajcarci, preračunato - košta ih gotovo 18 kuna, piše net.hr.

"Cene u Švajcarskoj neprekidno rastu od 2020. godine. Zbog uvoza sve košta više. Porasli su troškovi energije. Što se tiče inflacije za 2022. godinu, kod nas je ispod dva posto. U poređenju sa drugim zemljama to je, rekao bih, čak beznačajno", kaže Ivan Ivić iz Švajcarske.

"Ovde možete da promenite kompaniju od koje dobijate gas ili struju, mi je svake godine menjamo. Ove godine će nam računi za gas i struju rasti i do hiljadu evra na godinu. Zbog toga što smo promijenili kompaniju, uštedećemo 500 evra", dodaje.

U Austriji je stopa inflacije 7,2 posto, a potrošačka korpa je drastično poskupela.

"Rekla bih da je moja nedeljna korpa poskupela za 12 do 15 evra, a tu čak ne uključujem meso. U mom slučaju to se odnosi na voće, povrće i mlečne proizvode", kaže Jelena Bagarić iz Austrije.

U Austriji, na primer, paket od 12 jaja doseže cenu od čak 40 kuna.

Što se tiče goriva, benzin je najskuplji u Nemačkoj, skoro 16 kuna. U Italiji je oko 13 kuna, a Slovenci litru plaćaju manje od 12. Mađari toče najjeftiniji benzin - oko 9,50 kuna za litar.

"U Sloveniji smo pre samo deset dana plaćali litru benzina 1,70 evra, litru dizela 1,86 evra što je stvarno bilo previše. Previše je bilo i za transport. Pre nedelju dana dana vlada Slovenije je napravila regulaciju dizela i benzina. Takve će cene biti sledeća tri meseca" kaže Boršič.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track