SRAMNA ODBRANA HRVATSKOG PILOTA-MONSTRUMA! Optužen da je iz MIG-21 granatirao kolonu srpskih izbeglica iz Knina
Foto: EPA Saša Stanković

pucali na žene, decu i starce

SRAMNA ODBRANA HRVATSKOG PILOTA-MONSTRUMA! Optužen da je iz MIG-21 granatirao kolonu srpskih izbeglica iz Knina

Hrvatska -

Među četvoricom pilota koje navodno, prema pisanju srpskih medija, tereti srpska optužnica je Danijel Borović, penzionisani pukovnik Hrvatske vojske koji je u februaru 1992. prebegao iz JNA i Hrvatskoj stavio na raspolaganje borbeni avion MiG-21.

- Ja mogu da kažem da lično da ne znam uopšte o tim događajima, nemam informacije niti sam bio u mogućnosti da komandujem tako nešto što se navodi jer nisam bio na tom nivou zapovedanja. Znači to su se na višim nivoima zadaci dodeljivali, a niti sam fizički bio tamo kao izvršitelj iako oni mene terete po zapovednoj dužnosti. Nakon mog preleta 4. februara 1992. kad sam Hrvatskoj obezbedio prvi MiG-21 nisam granicu BiH prešao nikada više ni automobilom ni u vazduhu, rekao je Borović za HRT, a prenosi Index.hr.

Srpsko tužilaštvo: Optužnica još nije konačna

U međuvremenu je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine potvrdilo Hini da optužnica protiv oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji Oluja avgusta 1995. godine, o kojoj su ranije pisali beogradski mediji, "nije postala konačna" te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica, koju su preneli pojedini beogradski mediji, tereti četiri visoka oficira Hrvatske vojske da su u akciji Oluja komandovali raketiranje civila iz vazduha u izbegličkoj koloni.

Ministar Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo nije službeno obavešteno o optužnici te je podsetio da je "Oluja bila legitimna vojna akcija, vođena u skladu sa međunarodnim pravom", što je utvrđeno i na Haškom sudu.

I Ministarstvo za boračka pitanja odbacilo je optužbe.

-Umesto neutemeljenih optužnica, neka Srbija napokon dostavi informacije gde su naši nestali, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

03:00

KURIR TV U KNINU! USIJANA ATMOSFERA: Domobranitelji se spremaju da PROSLAVE STRAVIČNI ZLOČIN, a evo šta kažu preostali Srbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track