Najnovije vesti

DOBRA VEST ZA ONE KOJI PUTUJU U HRVATSKU: Ovog leta nema poskupljenja putarine, a sprema se i drugačiji sistem naplate
Foto: EPA/ Antonio Bat

podrška sezoni

DOBRA VEST ZA ONE KOJI PUTUJU U HRVATSKU: Ovog leta nema poskupljenja putarine, a sprema se i drugačiji sistem naplate

Hrvatska

Ovog leta neće biti poskupljenja putarine u Hrvatskoj.

Kako navode u Hrvatskim autocestama (HAC), i ove godine kao i prethodne dve pandemijske godine, u cilju podrške turističkoj sezoni neće se uvoditi sezonsko povećanje putarine od 10 posto.

"Isto tako na snazi ostaje i mera pomoći prevoznicima, odnosno produžuje se primena dodatnog popusta od 7 posto za EURO 6 vozila, što uz postojeći popust od 42,4 posto iznosi gotovo 50 posto cene putarine", rekli su Net.hr iz HAC-a.

Iz HAC-a podsećaju da se u jeku turističke sezone, na naplatnim rampama neretko stvore ogromne gužve, a da bi se one izbegle, deo građana koristi ENC uređaje.

Iz Hrvatskih autocesta navode da osim bržeg i jednostavnijeg prolaska na naplatnoj stanici, korisnici ENC uređaja i uštede koju kunu na putarini.

Već duže vremena priča se i o uvođenju elektronske naplate putarine a iz HAC navode da se radi na pripremi javne nabavke novog sistema naplate.

"Ove godine biće raspisan konkurs, a prema sadašnjim procenama sistem bi mogao da bude završen u 2024. godini", kažu iz HAC-a.

Novi sistem naplate putarine biće zasnovan na slobodnom protoku, bez zaustavljanja vozila, s beskontaktnim načinima plaćanja.

Sistem će omogućiti jednostavniji i tehnološki moderniji način plaćanja putarine, a uz to povećaće se i protočnost na naplatnim stanicama.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track