TUĐMAN TREBALO DA BUDE UHAPŠEN, A HDZ ZABRANJEN! Bivši hrvatski tužilac Nobilo otkrio ŠOKANTNE DETALJE raspada SFRJ
Foto: Youtube/Printscreen, Profimedia

ISPOVEST

TUĐMAN TREBALO DA BUDE UHAPŠEN, A HDZ ZABRANJEN! Bivši hrvatski tužilac Nobilo otkrio ŠOKANTNE DETALJE raspada SFRJ

Hrvatska -

Poznati zagrebački advokat Anto Nobilo rekao je da je kao tužilac dva puta bio u prilici da krivično goni nekadašnjeg lidera HDZ Franju Tuđmana i zabrani HDZ zbog podrške Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na osnivačkom kongresu stranke 1989. godine i planiranja državnog udara u decembru 1990. godine.

Nobilo kaže da je na osnivačkom kongresu HDZ u Zagrebu 1989. godine Tuđman, između ostalog, rekao da "NDH nije bila samo fašistička tvorevina, nego i izraz želje hrvatskog naroda za samostalnom državom".

- Kada smo ocenjivali treba li zabraniti HDZ nakon kongresa u Lisinskom, nakon pritisaka jednog dela politike, odlučili smo da nećemo ići sa tim postupkom. Iako, bilo je puno vatre i nacionalističke atmosfere, dolazili su ljudi izvana sa svakakvim zastavama, rekao je Nobilo za Glas Istre.

 Anto Nobilo
Anto Nobilofoto: Privatna arhiva

On je naveo da su Tuđman i nekadašnji oficir Udbe Josip Franjo u decembru 1990. godine izradili i proširi letak u kojem se, između redova, nalazio poziv na ustanak, rušenje vlast i napad na Srbe koju su tada održavali takozvane "mitinge istine" i koji su se na putu za Ljubljanu zaustavili u Zagrebu.

- Tako su verovatno hteli preuzeti vlast u Hrvatskoj - rekao je Nobilo i dodao da su tom prilikom mogli da zatvore Tuđmana i Manolića i stave HDZ van zakona, ali da do toga nije došlo.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđmanfoto: Profimedia

On je pojasnio da su mu tada, dok je dežurao u zagrebačkom sudu u Zagrebu, došli iz državne bezbednosti sa prijavama protiv Tuđmana i Manolića.

- Hteli su da odemo i uhapsimo ih. Specijalci su bili spremni, trebalo je da upadnu u njihove prostorije, a postojale su informacije da ćemo tamo naći podatke i materijalne dokaze o tome da Tuđmana i druge finansira ekstremna emigracija, što je tada bilo krivično delo - rekao je Nobilo.

Ustaše za vreme Drugog svetskog rata
Ustaše za vreme Drugog svetskog rata foto: Profimedia

On navodi da do hapšenja ipak nije došlo, jer je, kako kaže, video da nema čvrst slučaj i usprotivio se zahtevu državne bezbednosti.

- Šef državne bezbednosti je raspustio specijalce koji su te noći trebali pokupiti vrh HDZ - kaže Nobilo i dodaje da su Tuđman i Manolić hteli tada da "iskoriste ekstremne Srbe i izvrše državni udar".

On je naveo da sve dešavalo 1. decembra 1990. godine pre izbora.

- Nismo išli u progon jer smo smatrali da nemamo dokaze i da bismo izgubili. Nismo hteli ići paradno, a HDZ je tada već imao dosta podrške naroda i potencijalno bi dobili građanski rat - izjavio je Nobilo, piše Glas Istre.

(Kurir.rs/ Glas Istre)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track