HRVATI DOBIJAJU POJAČANJE U EVROPSKOJ KOMISIJI: Plenkovićeva "čelična ledi" ide kod Ursule! Drmala i strankom i Vladom!
Foto: Beta/Edvard Šušak, Shutterstock

Tena Mišetić

HRVATI DOBIJAJU POJAČANJE U EVROPSKOJ KOMISIJI: Plenkovićeva "čelična ledi" ide kod Ursule! Drmala i strankom i Vladom!

Hrvatska -

Jedna od najbližih saradnica premijera Andreja Plenkovića, zamenica šefa kabineta premijera, ali i njegova šefica u kancelariji predsednika HDZ-a Tena Mišetić, razešena je svih dužnosti koje je obavljala na zatvorenom delu današnje sjednice Vlade.

Sadašnja zamenica šefa kabineta premijera razrešena je svih dužnosti na lični zahtev jer odlazi na novo radno mesto u Evropsku komisiju, prenosi N1.

Tamo će raditi u kancelariji šefice EK Ursule fon der Lajen. Osim što je do sada bio zamenica šefa kabineta premijera, Mišetić je vodila i Službu za javne politike i podršku premijeru.

Podsetimo, Tena Mišetić je bila povezana sa aferom Vetroelektrana, odnosno sa njom je povezala i sama Josipa Rimac u tajno snimljenom razgovoru sa Ružicom Njavro iz Ministarstva poljoprivrede.

Pišući o tom skandali portal Dnevno.hr je 2021. godine naveo da je Mišetić je uz svojeg iskusnijeg kolegu, desna ruka premijera Plenkovića, a bez njenog odobrenja nije moguće doći do šefa Vlade. Osim toga, oni su ti koji imaju uvid u sve premijerove tajne, ali i Plenkovićeve tajne poslove. Mišetić je s ovom neugodnom aferom povezala sama Rimac i to kroz tajno snimljeni razgovor s Ružicom Njavro iz Ministarstva poljoprivrede. ”Ružica je kontaktirala Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostatcima”, govori Rimac na snimci koju je u javni prostor pustio Telegram.

Tema razgovora zapravo je uredba o zakupu šumskog zemljišta koju su Rimac i njena koleginica Njavro kanile izmijeniti kako bi pogodovale Josipu Ravliću i Anti Sladiću, preduzetnicima koji se bave stočarstvom, a koji su zagovarali izmene uredbi, s ciljem da se smanji broj grla stoke neophodan za dobijanje državnog zemljišta, a tu je jasno i neizostavan porast podsticaja. Šta je Tena Mišetić nakon tog poziva učinila i kako se priča rasplela tek se treba utvrditi, posao je Dnevno .hr ali indikativno je to da zamenicu šefa premijera kontaktira da donose odluku o tome ide li neka uredba, pravilnik ili zakon u proceduru. Nejasno je od kuda joj tolika moć da se preko nje takvo što može progurati.

Andrej Plenković
foto: EPA / Stéphanie Lecocq

Od kuda crpi moć formalno baš i nije poznato, no zato se zna da je ova mlada dama kći Ivana Mišetića i Ariane Bazale Mišetić. Njen otac radio je do 1991. godine u slovenskoj aviokompaniji Adria Airways. Ali, od tamo prolazi u Croatia Airlines, od kuda dolazi sve do Pantovčaka, nakon što ga Tuđman imenuje šefom protokola sa statusom ambasadora u njegovom uredu. U CA se pak vraća 1997. godine, te ovu nacionalnu aviokompaniju vodi bez zapaženih uspeha sve do 2010. godine, kada se skrasio u Atlantic grupi Emila Tedeskija.

Tenina majka Ariana Bazala Mišetić prava je poslovna žena. Od početka devedesetih pa sve do 2005. godine, karijeru je gradila u odnosima s javnošću Hrvatskog telekoma, gde je fingirala za jednu od vodećih osoba. Iduća stanica bila je Tisak, u kojem postaje šefica Ureda uprave. Nakon toga kratko je radila na HTV-u, a zatim se ponovno vraća na početak, odnosno u Hrvatski telekom.

Sama Tena na svet dolazi 1988. godine u gradu pod Marjanom. Školovala se na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment. Reč je o privatnom fakultetu, na kojem je dodatno izbrusila znanje stranih jezika, pa danas govori četiri strana jezika. Poliglotkinja Tena, prvu sqradnju s Plenkovićem realizira kao njegova asistentkinja u Briselu, gde je on bio poslanik u Europskom parlamentu. u Bruxelles je Mišetić stigla 2014. godine i to kao stažistica, no, već naredne godine postaje Plenkovićeva asistentkinja, a ovaj je ne zaboravlja nakon što postaje premijer pa je prvo instalira na mesto Božinovićeve zamenice (on je u to doba bio šef Plenkovićeva kabineta). Kako ta Vlada s Mostom nije dugo zaživela, Plenković ulazi u koaliciju s HNS-om, Božinović od Orepića preuzima ministarstvo policije, a Tena ostaje zamenica šefa kabineta.

“Tena Mišetić, strah i trepet hrvatske Vlade, nosi kratke haljinice, ali traži maksimalnu poslušnost. Osoba koja je u HDZ zadužena da zastupa hrvatske građane na sastancima s kancelarkom Angelom Merkel, ali Tena i svojim bičem postrojava ministre, naređuje u ime državnog vrha i srozava ugled hrvatskih institucija svojim mazohističkim izlivima raspoloženja, uvodi strahovladu u ime Premijera, pod uticajem njenih čari. Na svim sastancima prisutna je neizostavna Tena Mišetić, kad god dođu ili se pojave u Vladu”, pisao je svojebremeno na svojim blogovima Ivica Todorić u jeku afere Borg, vulgarno prozivajući Plenkovićevu savetnicu.

Ipak, i u svojim iskazima Uskoku bivša ministarka Dalić potvrdila je kako je Mišetić učestvovala na sastancima oko Agrokora. Mišetić je svojim atraktivnim izgledom posljednji puta plenila pažnju na skupu evropskih Narodnjaka u Ciboni, a osim toga, ova mlada dama koju nazivaju čeličnom lady Vlade trebala bi biti i jedna od HDZ-ovih uzdanica na nadolazećim izborima, pošto bi se i njeno ime moglo ukazati na stranačkim listama, pisao je tada Dnevno.hr.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track