KO IMA, DAJ MU JOŠ: Kako je Crna Gora vlasnike skupih jahti častila sa 40 miliona evra!
Foto: Shutterstock, Profimedia

procena

KO IMA, DAJ MU JOŠ: Kako je Crna Gora vlasnike skupih jahti častila sa 40 miliona evra!

Crna Gora -

Ministarstvo finansija Crne Gore ukinulo povlasticu po kojoj vlasnici plovila sipaju gorivo bez plaćanja dažbina. Prema računici državni budžet za skoro četiri i po godine uskraćen ukupno 59 miliona evra po osnovu nenaplaćenih akciza i PDV na promet goriva za jahte i brodove, bez obzira da li obavljaju komercijalnu delatnost ili se koriste za rekreaciju

Državni budžet je od 2018. godine do danas izgubio oko 59 miliona eura po osnovu nenaplaćenih akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) na promet goriva za jahte i brodove, bez obzira da li obavljaju komercijalnu djelatnost ili se koriste za rekreaciju, dok se od ove ukupne sume po proceni oko 40 miliona odnosi samo na jahte za rekreaciju.

Ovo su podaci Ministarstva finansija koje je ukinulo dosadašnju povoljnost vlasnicima luksuznih jahti da sipaju jeftinije gorivo kada uđu u Crnu Gori.

Pravilnik kojim je resor ministara Aleksandra Damjanovića uredio ovo pitanje stupio je na snagu u subotu, odnosno, osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

”Proceenjeno je da od 2018. godine država nije naplatila oko 59 miliona po osnovu akciza i PDV-a na promet goriva za snabdevanje jahti i brodova, a u toj sumi je po proceni 40 miliona samo od jahti koje se koriste za rekreaciju. Manji deo izgubljenih prihoda se odnosio na snabdevanje plovila koja se koriste u komercijalne svrhe, industrijske i vojne svrhe, a koja će i dalje moći da ostvaruju ovo pravo”, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Prema računici ministarstva, od 2018. godine zaključno sa majem ove godine 103,9 miliona litara goriva je prodato za jahte, brodove i ostala plovila u lukama i marinama, sama vrednost goriva bez ostalih dažbina je bila 47,7 miliona, dok su nenaplaćene dažbine za akcize bile 40,97 miliona evra, a za PDV 18,6 miliona.

Damjanović je kazao da su Ministarstvo i Vlada zbog poremećaja na tržištu naftnih derivata doneli odluku da se ukinu akcize na gorivo za jahte.

"Ne treba zaboraviti i druge pogodnosti koje je država dala za razvoj jahting industrije koja se razvila, a to je sedam odsto PDV-a na vezove u marinama i oslobađanje od PDV-a za usluge hrane i pića za potrebe jahti", rekao je Damjanović.

Iz Ministarstva su ukazali da je do skoro važeća mogućnost koju je obezbeđivao Pravilnik o posebnim merama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju po kojoj su plovila za rekreaciju sipala jeftinije gorivo često zloupotrebljavana.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track