HRVATSKI PREDSEDNIK: Ukrajina kandidat za Europsku uniju? U redu. BiH kandidat istoga dana, u svakom smislu je u boljem stanju
Foto: AP, EPA / Christian Bruna

zoran milanović

HRVATSKI PREDSEDNIK: Ukrajina kandidat za Europsku uniju? U redu. BiH kandidat istoga dana, u svakom smislu je u boljem stanju

Hrvatska -


BiH je u bezbednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga da ne dobije taj status, smatra hrvatski predsednik.

Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska Vlada mora kategorički da zahteva da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović u petak u Ohridu.

Lideri Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu.

"Ako Ukrajina može da dobije status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što pre izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske spoljne politike, nacionalne politike, bezbednosne politike treba da bude da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina", rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi.

"Ali je BiH u bezbednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni bezbednosnog ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina", izjavio je Milanović.

"Očekujem da Vlada i njeni predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički zatraže da ga dobije i BiH", rekao je.

"Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istoga dana", naglasio je Milanović.

Milanović učestvuje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa makedonskimkolegom Stevom Pendarovskim .

Severna Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamerio Sofiji na tome.

"Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih vuku za nos", rekao je.

"Na Bugarima je da vide kuda to vodi i da ti pregovori krenu", zaključio je Milanović.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja