RADOJE UBIO TINEJDŽERKU, A NJENO TELO UMOTAO U TEPIH Osuđen na 15 godina zatvora
Foto: EPA / Antonio Bat

hrvatska

RADOJE UBIO TINEJDŽERKU, A NJENO TELO UMOTAO U TEPIH Osuđen na 15 godina zatvora

Hrvatska -

Radoje Rožek u decembru prošle godine u Hrvatskoj je nepravosnažno je osuđen na 11 godina zatvora za ubistvo iz 2020. godine, a danas mu je ta kazna povećana na 15 godina, odlučio je Visoki sud. Izrečena mu je i mera obaveznog lečenja od zavisnosti.

Rožeku je kazna povećana nakon žalbe tužilaštva. Obrazlažući zašto mu je povećana kazna, Visoki sud naveo je kako smatra da je prvosnažni sud Rožeku pogrešno olako shvatio što je žrtvu primio u stan bez ikakve naknade i tako je sklonio sa ulice.

Devojci je dao da konzumira alkohol, marihuanu i spid

- Iz podataka u spisu proizlazi da je optuženi od nje tražio da mu preda svoj telefon i računar koje je uzela iz roditeljske kuće, što je optuženi prodao i za isto dobio novac i drogu koju su zajedno konzumirali.

Kako je optuženi znao da je žrtva dete, u begu iz roditeljske kuće i od ranije sklona konzumaciji droga, umesto da je roditeljima ili institucijama javio gde se ona nalazi, sklanjanjem s ulice zapravo je žrtvi omogućio dalju konstantnu konzumaciju alkohola, marihuane i amfetamina jer, da je ostala na ulici, droga joj zasigurno ne bi bila dostupna u tim količinama te bi je možda pronašla policija ili roditelji koji su je intenzivno tražili ili bi se sama vratila kući.

Navedeno je i da je sud kao otežavajuću okolnost ocenio to što je optuženik žrtvi ostavio dostupnom svoju metadonsku terapiju. Ta okolnost predstavlja bitno obeležje tog kaznenog dela pa se ne može dvostruko ceniti. Takođe otežavajuće se ne može oceniti da optuženik ne izražava iskreno žaljenje niti preuzima odgovornost za svoje postupke, s obzirom na to da se tokom postupka izjasnio da se ne smatra krivim - naveo je Viši kazneni sud u obrazloženju.

Podsetimo, Rožek je početkom 2020. godine uhapšen zbog smrti maloletne devojke čije je telo pronađeno u zagrebačkom naselju Sopot. Telo 16-godišnje devojke nađeno je pred podrumom jedne zgrade, a bilo je umotano u tepih. Istragom je utvrđeno da je umrla od posledica gušenja.

Ostavio je devojku da umre

Tokom suđenja je Rožek negirao krivicu, tvrdeći da je te noći bio u stanu s devojkom i da je zaspao. Kad se probudio, kako je ispričao, devojka je već bila mrtva. Tvrdio je da nije znao da je maloletna i da je konzumirala velike količine marihuane i amfetamina.

Telo devojke pronađeno je u zgradi udaljenoj nekoliko stotina metara od stana u kojem je Rožek boravio s njom. Devojka je bila zamotana u tepih i ostavljena pred podrumom u zgradi u Zemljakovoj ulici. Umrla je u stanu u Šenovoj.

- Protiv nje nisam imao ništa. Bila je draga osoba, počeo sam da je smatram sestrom i prijateljicom i sklonio sam je s ulice. A tokom boravka u zatvoru sam saznao da je te večeri, na Dan zaljubljenih prošle godine, moj polubrat Ivica B. došao do stana i ubrizgao joj moju terapiju heptanona u ruku. I to je uzrok smrti jer ja kad sam stavljao njeno telo u tepih, nije imala drugih povreda osim podliva na zglobu. Dakle, nije tačno, kako tvrde veštaci, da je ugušena i da je imala odbrambene povrede, pravdao se Rožek na sudu.

Pokušao da krivicu svali na polubrata

Odgovarajući na pitanje sudije da li maloletnica konzumirala drogu i njegovu terapiju, Rožek je rekao da je terapiju držao u kupatilu, ali i u sobi pod ključem te da je ona konzumirala velike količine amfetamina i marihuane.

Tvrdio je da su polubratu u stanu ostale neke njegove stvari kad se odselio kod prijatelja, a tih je dana radio u jednom kafiću pa se s Ivicom nije mogao da se nađe.

- Ali on je zato znao da je ona sama u stanu i mogao je da dođi kad je hteo. Oterao sam ga iz stana jer nije doprinosio, a čak je rekao da će i za njene troškove učestovati jer su u vezi, a upoznali su se upravo u stanu. Nju, iako nije doprinosila za hranu, oterao nisam jer je žena, ali i da joj se nešto ne dogodi na ulici - rekao je.

Rožek je tvrdio da je dan pre smrti devojke popio veliku količinu Normabela, terapiju i marihuanu. Po terapiju je otišao u Dom zdravlja Siget te je pred medicinskom sestrom u ambulanti popio jednu dozu, dok je tri ili četiri bočice popio nedugo potom na klupici. U takvom stanju prijatelji su ga pronašli i odvezli kući gde je, kako tvrdi, prespavao do sutradan ujutro.

Ujutro je, tvrdi, našao telo maloletnice.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track