HRVATSKOJ PRETI JUGOSLOVENSKI SCENARIO? Cene namirnica veće i za 30 posto ali ekonomisti kažu da povećanje plata NIJE REŠENJE?!
Foto: Tiny Ivan / Alamy / Alamy / Profimedia

kriza

HRVATSKOJ PRETI JUGOSLOVENSKI SCENARIO? Cene namirnica veće i za 30 posto ali ekonomisti kažu da povećanje plata NIJE REŠENJE?!

Hrvatska -

Galopirajuća inflacija ljude u Hrvatskoj baca na ivicu siromaštva

Inflacija u Hrvatskoj nije više izazvana rastom cena energenata i hrane, već se proširila na gotovo sve proizvode i usluge, piše Novi list.

U turističkom sektoru, cene smeštaja i ugostiteljskih usluga su porasle za 30 do 40 posto. Saobraćaj je takođe u porastu, ali ne zbog povećanog broja dolazaka, već zbog značajno povećanih cena.

Kako navodi Novi list, najviđe se troši na hranu, a cene su supermarketima su iz dana u dan sve više. Ljudi sve više kupuju na akcijama, a cene se stalno menjaju. Neka prodajna mesta su već krenula sa dvojnim iskazivanjem cena (kune i evri), a do 5. septembra to će morati svi.

Kada evro bude uveden 1. januara, deo proizvoda i usluka biće "zaokružen" na višu sumu.

Ekonomisti, piše Novi list, apeluju da ne bi trebalo povećavati plate jer to može da izazove inflatornu spiralu nalik na onu iz bivše Jugoslavije gde su cene rasle, pa onda plate da stignu cene, pa opet cene i tako u nedogled.

No, inflatorna spirala se zarotirala i moguće je da ćemo se razdoblja stabilnih cena još dugo sećati s nostalgijom, navodi list.

Hrvatska je već sada prepuna stranaca pa se trgovački lanci nadaju većem prometu, ali bi to građane koji žive od hrvatskih plata, moglo da baciti na rub siromaštva. Radnicima plate ostaju iste, a cene osnovnih namirnica veće su i za 30 posto.

Realne plate ove su godine prvi put pale nakon dužeg vremena. Vlad je najavila novi paket mera pomoći koja će se distribuirati onima kojima je najpotrebnija. Nije isključeno ni limitiranje cena hrane.

Kurir.rs/Novi list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track