HRVATSKU DRŽAVU GUŠE DUGOVI: Narasli na neverovatnih 46 milijardi evra, analitičari očekuju dalji rast!
Ilustracija, Foto: Profimedia

finansijska kriza

HRVATSKU DRŽAVU GUŠE DUGOVI: Narasli na neverovatnih 46 milijardi evra, analitičari očekuju dalji rast!

Hrvatska -

Dug opšte države Hrvatske krajem maja ove godine iznosio je gotovo 344 milijarde kuna (46 milijardi evra), što je za 5.9 milijardi kuna (skoro 790 miliona evra) ili 1,7 odsto više nego godinu dana ranije, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), a analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA) očekuju na nivou cele godine nastavak njegovog rasta u apsolutnom iznosu usled rastućih potreba za finansiranjem.

Prirast duga na godišnjem nivou uzrokovan je porastom i unutaršnjeg i spoljnog duga, pokazuju zadnji podaci HNB-a.

dugovi, zdravstvo, lekari, dolari
foto: Profiemdia

Tako je unutrašnji dug veći za 4.5 milijardi kuna (600 miliona evra) ili 2 odsto u odnosu na kraj maja 2021. godine, iznosi gotovo 30 milijardi evra, što je u najvećoj meri rezultat rasta duga centralne države na stavkama dugoročnih vrednosnih papira i dugoročnih kredita.

Istovremeno, spoljni dug uvećan je za 1.4 milijarde kuna ili 1.2 posto, na 121 milijardu kuna (16 milijardi evra).

U odnosu na kraj aprila, međutim, dug opšte države smanjen je za 12,1 milijardu kuna (1,5 milijardi evra). Smanjenje duga opće države na mjesečnoj razini rezultat je namire euroobveznice koja je dospjela 30. maja 2022., za čije refinanciranje su sredstva prikupljena travanjskim izdanjem euroobveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 1.25 milijardi evra, ističu iz RBA.

Na nivou cele godine analitičari RBA očekuju nastavak rasta duga opšte države u apsolutnom izrazu usled rastućih potreba za finansiranjem, pri čemu prije svega misle na pojačane pritiske na strani rashoda budžeta zbog sindikalnih zahteva za rastom plata u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posledica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog uticaja rasta cena na potrošače i preduzetnike.

"Međutim, nastavak oporavka privredne aktivnosti zadržavaće osnos javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama. Iako se fiskalni rizici povećavaju, očekujemo zadržavanje manjka opšte države na razini od 3 posto BDP-a", zaključuju iz RBA.

Vlada očekuje da bi do kraja godine udeo javnog duga u BDP-u trebao iznositi 76.2 odsto BDP-a ili za 3.6 procentni poena manje u odnosu na 2021. godinu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track