SMRT PRIPADNIKA HRVATSKIH SPECIJALACA! Policija objavila nove detalje: Oko 15 sati požalio se na slabost, ubrzo pozlilo i drugom
Foto: Pixsell photo & video agency / Alamy / Alamy / Profimedia

tragedija

SMRT PRIPADNIKA HRVATSKIH SPECIJALACA! Policija objavila nove detalje: Oko 15 sati požalio se na slabost, ubrzo pozlilo i drugom

Hrvatska -

Pripadnik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko preminuo je u bolnici nakon što se srušio na nasipu u Zagrebu juče poslepodne dok je trčao tokom prvog dana redovne obuke specijalaca. Povodom toga oglasili su se iz MUP-a i otkrili šta se tačno dogodilo.

- Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavni deo Interventne komande Uprave policije, počela je u ponedeljak, 5. septembra temeljne fizičke pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu. Navedena obuka održava se pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih radnika za postupak selekcije koji im sledi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko, navodi se u saopštenju.

Uobičajeni postupak

Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a pre obuke kandidati prolaze A kategoriju lekarskog pregleda koji obuhvata detaljan fizički i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju da daju saglasnost za sprovođenje temeljne bezbednosne provere. Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih jedinica, policijski ronioci, pripadnici protiveksplozijskih službi, kao i pripadnici koji pružaju ličnu zaštitu, opisali su i nastavili. Kako su naglasili, tokom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao poslednja etapa predviđen je trening kondicionog trčanja.

-Neposredno pre završetka treninga trčanja, nešto pre 15 sati jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi mu nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gde su hospitalizovani. Nažalost, tokom ranog jutra obavešteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno, dodaju.

Potom su naveli kako je telo prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog obudkcije, a policija će, sa ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradanja, preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti.

-Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju saučešće porodici svog preminulog člana. Saučešću se pridružuju svi zaposleni Ministarstva unutrašnjih poslova RH, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track