HRVATSKI VOJNI OBAVEŠTAJCI VOLE KEŠ: Istraga utvrdila koliko su proneverili na zadacima u Libanu, Poljskoj i Litvaniji
Foto: Profimedia, Shutterstock

korupcija

HRVATSKI VOJNI OBAVEŠTAJCI VOLE KEŠ: Istraga utvrdila koliko su proneverili na zadacima u Libanu, Poljskoj i Litvaniji

Hrvatska -

Neki pripadnici Vojnoobavještajno-sigurnosne agencije proneverili su najmanje dva miliona kuna (260 hiljada evra) na službenim zadacima u Libanu, Poljskoj i Litvaniji, objavila je Nova TV.

Prema nezvaničnim informacijama, službenici Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost izvršili su interni nadzor u Agenciji i utvrdili da su vojni špijuni proneverili sredstva namenjena službenim putovanjima. Reč je o sredstvima koja su pripadnici Agencije koristili prilikom obilaska misija u kojima su boravili hrvatski vojnici.

Za sada nije poznato u kojoj meri i da li je generalni direktor VSOA Ivica Kinder učestvovao u ovim malverzacijama. Prema dostupnim informacijama, deo zaposlenih koji su osumnjičeni za prevaru više ne radi u VSOA.

Ova afera se dešava manje od godinu dana nakon što su bivši čelnici VSOA Darko Grdić i Ognjen Preost osuđeni po sili zakona za sličnu stvar. Darko Grdić, bivši direktor Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije, i njegov zamenik Ognjen Preost prvostepenom su presudom osuđeni na tri godine zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. godine proneverili skoro pet miliona kuna namenjenih za isplatu doušnicima.

Odlukom Vrhovnog suda kazna im je smanjena na dve godine i deset meseci zatvora.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track