DŽINOVSKA NEMAN UHVAĆENA U HRVATSKIM VODAMA Kakva ovo grdosija pliva Jadranom? Stručnjaci upozoravaju: "NE UZNEMIRAVAJTE JE" VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

šok prizor

DŽINOVSKA NEMAN UHVAĆENA U HRVATSKIM VODAMA Kakva ovo grdosija pliva Jadranom? Stručnjaci upozoravaju: "NE UZNEMIRAVAJTE JE" VIDEO

Hrvatska -

U Hrvatskoj je jutros, u 7.25 časova, u pulskim vodama na Valovinama kod Galebovih stena, jedna osoba, primetila vrstu bezopasne džinovske ajkule, "Cetorhinus makimus", objavljeno je na Fejsbuk stranici Aquarium Pula.

Džinovska ajkula je retka, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, uglavnom u veoma produktivnom severnom Jadranu, koja uglavnom ima ciklonalnu cirkulaciju i periodični dotok oligotrofne vode iz južnog i srednjeg Jadrana. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utiču direktno promene temperature i saliniteta, već prisustvo sićušnih ljuskara, kopepoda, posebno "Calanus helgolandicus".

Živi duž obale, ali i na otvorenom moru od hladnih do toplih i umerenih voda svih mora i okeana. T

o je izrazito sezonska vrsta koja nestaje u jesen, a retko se viđa zimi. Jedno od objašnjenja je da ova ajkula migrira u duboke vode da bi ili prezimila ili nastavila da se hrani zooplanktonom dubokog mora.

- Džinovska ajkula je strogo zaštićena vrsta i apelujemo na sve ribare i čamce da je ne uznemiravaju, napisali su na ovoj stranici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track