ZADARSKA POLICIJA DEMANTUJE PRIČE O MASOVNOJ ZARAZI HIV-OM: Ali jedna trudnica u Korenici je ipak bila pozitivna na AIDS!
Foto: Shutterstock

tvrde da nemaju takvih saznanja

ZADARSKA POLICIJA DEMANTUJE PRIČE O MASOVNOJ ZARAZI HIV-OM: Ali jedna trudnica u Korenici je ipak bila pozitivna na AIDS!

Hrvatska -

Povodom glasina da je veći broj policajaca sa područja zadarske policijske uprave zaražen HIV-om, iz Ličko-senjske policijske uprave i PU Zadarske zvanično su saopštili da takvih saznanja nemaju,

- U Ličko-senjskoj policijskoj upravi nemaju saznanja da su policajci zaraženi HIV-om, kao što nemamo ni informaciju o kojoj se ženskoj osobi navodno radi. S obzirom na to da nemamo informacije o navodnom počiniocu, niti o oštećenima, nismo u mogućnosti da postupamo ni protiv osobe koja takve stvari javno objavljuje, navodi se u saopštenju.

Skrećemo vam pažnju da su informacije o HIV-pozitivnosti/nošenju, ukoliko postoje, poverljive i same po sebi ne predstavljaju kažnjivo ponašanje ili obavezu izveštavanja javnosti. Zaključno, obaveštavamo vas da nijedan policijski službenik - sa prebivalištem ili na pomoći na našem području - nije zatražio bilo kakvu pomoć, što bi moglo ukazivati na njihovu umešanost u navode koje navodite - navodi se u odgovoru iz PU Ličko-senjske na pitanje lista Zadarski.hr.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Slična pitanja postavljena su i PU Zadar, s obzirom da je navodni događaj povezan sa pripadnicima interventne policije PU Zadar na području Korenice, koji su bili angažovani na nadzoru državne granice.

Prema neproverenom izvoru, među zaraženima je i deset pripadnika zadarske policije. Štaviše, o celom slučaju se sa velikim interesovanjem raspravlja među zadarskim policajcima, govori se o „najmanje deset policajaca“, ali niko nije spreman da o tome bilo šta kaže javno, pa ni nezvanično.

- PU zadarska ne raspolaže informacijama o tome kako su policijski službenici zaraženi HIV-om. Skrećemo vam pažnju da su informacije o HIV-pozitivnosti/nošenju, ukoliko postoje, poverljive i same po sebi ne predstavljaju kažnjivo ponašanje ili obavezu izveštavanja javnosti. Naprotiv, upravo zbog moguće diskriminacije osobe potrebno je pridržavati se standarda profesionalizma svih onih koji na bilo koji način mogu doći do ovih informacija“, odgovorili su za Zadarski.hr iz PU zadarske.

Bilo kako bilo, obe policijske uprave negiraju da su naredile ili sprovele testiranje svojih pripadnika, jer navodno nemaju zakonski osnov za to. Nezvanične informacije iz policijskih krugova, međutim, govore da na području Korenice zaista živi žena koja je bila pozitivna na HIV. Reč je o mlađoj ženskoj osobi i stranom državljaninu koji se nalazi u drugom stanju. Čim je otkriveno da je pozitivna na HIV, tokom rutinskog lekarskog pregleda, odmah je iz Korenice upućena na Kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu, gde je i danas.

Masovna zaraza policajaca, kako se priča, dogodila se krajem prošle i početkom ove godine, a izvor je navodno bila ženska osoba iz inostranstva zaražena HIV-om. Prema jednoj verziji, radilo se o promiskuitetnoj konobarici u lokalnom kafiću, a prema drugoj o prostitutki u lokalnom hotelu...

Iako nema potvrde da se neko od policajaca zarazio, a kamoli da je neko namerno širio zarazu, zanimljivo je da policajci, posebno pripadnici interventne policije, nemaju obavezu da otkrivaju pretpostavljenima da imaju relativno lako prenosivu infekciju.

(Kurir.rs/Zadarski.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track