HRVATI OČAJNIČKI TRAŽE SEZONCE: Muka živa na Jadranu, ugostitelji nude minimum 15 evra po satu, ali ovih radnika NEMA NI ZA LEK
Foto: Profimedia

jagma

HRVATI OČAJNIČKI TRAŽE SEZONCE: Muka živa na Jadranu, ugostitelji nude minimum 15 evra po satu, ali ovih radnika NEMA NI ZA LEK

Hrvatska -

Turistički sektor u Hrvatskoj uveliko traži sobarice i spremačice za predstojeću sezonu.

Hotelijeri i vlasnici apartmana na Jadranu su u posebnoj nevolji jer je radnu snagu sve teže pronaći. Njihove plate odnosno satnice su više nego pristojne. Za tri sata čišćenja dvosobnog stana zarade i do 50 evra iliti više od 15 evra po satu.

Jelena je u penziji, ali s obzirom na visinu primanja, kako kaže, mora da radi četiri sata dnevno i zadovoljna je uslovima.

U zadarskoj agenciji za čišćenje telefon stalno zvoni. Nude čišćenje vila sa bazenima, kancelarija, stanova... Još nisu sastavili kompletan tim za leto.

- I dalje smo u potrazi za spremačicama. I dalje nam je potrebno pet stalnih spremačica i sigurno će nam trebati još deset do 20 žena koje bi radile na pola radnog vremena - rekla je Kim Dumičić iz kadrovske službe agencije.

SPREMAČICA NI ZA LEK

Satnicu podižu iz godine u godinu jer je to zakon tržišta. Spremačice su često tražene, ali ih nema dovoljno.

- Ove godine je još veća potražnja za spremačicama. Već je došlo do toga da postavljaju uslove više nego mi - dodao je Dumičić.

U jednom zadarskom hotelu nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva sa sobaricama i spremačicama su se snašli.

- Prošle godine bih rekla da ih nije bilo ni za lek. Ove godine neki se čak javljaju i na tendere. Jedino mogu da kažem da smo mali hotel i da to nisu velike brojke - rekla je direktorka hotela Mladenka Štura.

Ako pitate Zadrane na ulici veliki broj njih će reći da iznajmljuju stanove, ali većina ih čisti sama odnosno cela porodica to radi.

(Kurir.rs/HRT/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track