DRAMATIČNI SNIMCI IZ HRVATSKE! Gračac i Obrovac pod vodom, čitave porodice EVAKUISANE, zatvoren i deo saobaćaja zbog poplava VIDEO
Foto: Printscreen/24 sata

potop

DRAMATIČNI SNIMCI IZ HRVATSKE! Gračac i Obrovac pod vodom, čitave porodice EVAKUISANE, zatvoren i deo saobaćaja zbog poplava VIDEO

Hrvatska -

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelivanje reke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca kao i izlivanje reke Otuče iz korita u opšini Gračac.

Reka Zrmanja se juče prelila preko zaštitnog zida na području grada Obrovca. Izlila se i reka Otuča iz korita u opšini Gračac, gde su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ sa čamcima za evakuaciju. HAK je objavio koji putevi zbog toga zatvoreni.

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelivanje reke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca kao i izlivanje reke Otuče iz korita u opštiniini Gračac, gde su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

Hrvtaska, poplava
foto: Printscreen/24 sata

Nadležne službe su na terenu, a evakuišu se stanovnici čije su kuće najugroženije. U 21,45 sati aktiviran je Štab civilne zaštite grada Obrovca.

“Opšina Gračac je pod poplavom, u Žabarici, naselju samog centra Opštine Gračac u mnoge je kuće ušla voda, a četiri su porodice evakuirane u nedjelju uveče”, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

Dodao je da HGSS-u iz Gospića i Zadra u pomoć dolaze spasioci iz Šibenika i Splita.

Hrvtaska, poplava
foto: Printscreen/24 sata

Štab civilne zaštite opštine Graćac je aktiviran u nedjelju nešto pre 13 sati zbog preteće poplave, a načelnica Štaba Natalia Turbić poziva sve koji nisu na sigurnom da pozovu Županijski centar 112, te će tako preko Štaba svi ugroženi dobiti pomoć.

Pojasnila je da je do poplave došlo zbog izlivanja reke Otuče, porasta podzemnih voda i obilne kiše, a pod vodom su svi niži tereni u opštini, veliki prostor.

“KIC Napredak smo pripremili za smeštaj većeg broja ljudi, kao sklonište za sve one koji neće imati kuda, a Državna interventna jedinica Civilne zaštite i vatrogasci spasioci HGSS su na licu mesta i brinu o svemu“, rekla je Turbić.

Kaže da su na terenu varogasci zadarske Javne vatrogasne trupe, dobrovoljni vatrogasci iz Gračaca, Zadra, Pakoštana i Filip Jakova.

Hrvtaska, poplava
foto: Printscreen/24 sata

Paralelno sa evakuacijom najugroženijih porodica traju pripreme za sve druge vidove pomoći.

„Za sada je teško reći u koliko kuća je voda prodrla i još prodire, ali ima porodica čije kuće imaju vodu, ali su odbile da se evakuišu, jer mogu da se nastanjuju na spratu i ne žele da se evakuišu i napuste svoj dom“, rekao je načelnik HGSS-a Brozičević, napominjući da im pomažu premeštanjem nameštaja i slično.

Hrvtaska, poplava
foto: Printscreen/24 sata

Zbog veće količine vode na kolovozu i odrona za sav promet zatvorene su:

DC1 Udbina-Gračac-Palanka;

DC27 Gračac-Zaton Obrovački i Obrovac-Karin (zbog odrona);

DC38 Požega-Orljavac;

DC503 podvožnjak u Biogradu;

ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca;

ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno;

ŽC5203 Srb-Otrić.

Otežano, uz ograničenje brzine na 30 km/h zbog vode na kolovozu vozi se na:

DC27 u Benkovcu;

DC47 u mjestima Kuljani, Golubovac i Unčani (Hrvatska Kostajnica);

DC50 u mjestu Ričice (Lovinac);

DC56 Benkovac-Skradin kod Lišana Ostrovičkih.

Hrvtaska, poplava
foto: Printscreen/24 sata

U većem delu zemlje kolovozi su mokri i klizavi, a ponegde ima i magle. Zbog obilne kiše ponegde na kolovozu se zadržava veća količina vode. Veći rizik od odrona postoji na putevima u planinama i na Jadranskoj magistrali (DC8), javlja HAK.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track