NEPOZNATI DETALJI O UBICI IZ SISKA: Bio svedok u slučaju STRELJANJA SRPSKOG CIVILA 1991, a drugi svedok ga OKRIVIO ZA TAJ ZLOČIN
Foto: Profimedia Denis Lovrovic

PUCAO IZ KALAŠNJIKOVA

NEPOZNATI DETALJI O UBICI IZ SISKA: Bio svedok u slučaju STRELJANJA SRPSKOG CIVILA 1991, a drugi svedok ga OKRIVIO ZA TAJ ZLOČIN

Hrvatska -

Neđad Fetić, 58-godišnji ubica iz Siska, koji je među stanovnicima bio poznatiji kao Bracan, danas će opet biti ispitan pred Državnim tužilaštvom i priveden istražnom sudiji, a hrvatski portal Indeks objavio je da je on bio svedok streljanja srpskog civila 1991.

Navodi se da tužilaštvo traži da se Fetiću odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja krivičnog dela. Fetić je u subotu uveče rafalnom paljbom iz kalašnjikova ubio 45-godišnju ženu, teško ranio još četiri osobe i zapalio tri kuće i dva automobila.

Hrvatska policija je juče objavila da je Fetić pre 20-ak godina bio prekršajno kažnjen zbog posedovanja pištolja, koji mu je tada oduzet.

Fetić je, sudeći prema sudskim spisima, bio ključni svedok tužilaštva u slučaju ubistva srpskog civila Radeta Španovića 6. seprembra 1991. Prema presudi, Španovića su hrvatski vojnici odvezli iz kuće u Capragu i izrešetali sa 25 metaka. Za ovaj su zločin, kako stoji u presudi Županijskog suda u Zagrebu, na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni Mirko Šašo i Haso Mahmutagić.

Hapšenje Neđada Fetića
Hapšenje Neđada Fetićafoto: Printscreen Facebook/večernji list

Kako stoji u presudi, Fetić je svedočio da je poznavao žrtvu od detinjstva. Svedočio je da je Španovića uočio na dan kad je ubijen u mestu Komarevo i da je bio u društvu muške osobe koja ga je oslovila s "Ivo".

- Osoba koja je s njim bila društvu, ga je oslovila imenom Ivo, i komentarisala da tako nije u Zagrebu, što mu je bilo čudno, jer je znao da se radi o osobi po imenu Rade Španović koji nije iz Zagreba. Još čudnije mu je bilo što je Rade Španović išao u smeru njihovih položaja, dizao se na prste, da osmotri taj položaj i gleda uokolo. Vratio se u garažu, gde je bio smešten njihov vod, i pred optuženim Mirkom Šašom i još nekim pripadnicima voda ispričao šta je video. Nakon toga su optuženi Mirko Šašo i još neki pripadnici njegovog voda izveli oštećenog Radu Španovića iz kuće u kojoj je bio i krenuli s njim prema komandi da ga oni preuzmu - stoji u presudi.

Fetić je tvrdio da je mislio da će Španović biti predan u komandu. Seo je u auto sa Šašom, Mahmutagićem i Štefom Goričkim (drugim svedokom u slučaju). Potom su, kako je ispričao, Šašo i Mahmutagić zaustavili automobil kod groblja, odveli Španovića, nakon čega su Gorički i Fetić čuli rafale.

- Svedoci Nedžad Fetić i Štef Gorički iskazuju da su se po povratku u vozilo vratili prema Komarevu, s tim da svedok Gorički navodi da mu je Haso Mahmutagić rekao da vozi do groblja u Komarevo, a takođe navode da je prilikom izlaska iz vozila oštećenog Radeta Španovića, Haso Mahmutagić rekao "ajmo napolje, idemo u komandu". Nakon što su njih trojica, Haso Mahmutagić, optuženi Mirko Šašo i oštećeni Rade Španović, izašli iz vozila, Neđad Fetić i Štef Gorički su ostali u autu i u jednom času su čuli rafal iz automatskog oružja, da bi potom se u automobil vratili Haso Mahmutagić i optuženi Mirko Šašo - stoji u presudi.

Mahmutagić je, pak, za zločin na sudu pokušao da okrivi Fetića i tvrdio je da je on bio organizator svega, ali sud mu nije poverovao.

(Kurir.rs/Indeks)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja