"NIJE REČ O NAVIJAČIMA VEĆ O NACISTIČKIM BANDAMA" Bivši pripadnik DB: Oni sve vreme pokušavaju da ih operu, ZABRINJAVAJUĆE
Božidar Spasić, Foto: Printskrin/Tviter

kurir tv

"NIJE REČ O NAVIJAČIMA VEĆ O NACISTIČKIM BANDAMA" Bivši pripadnik DB: Oni sve vreme pokušavaju da ih operu, ZABRINJAVAJUĆE

Hrvatska -

Danas govorimo i o dva skoro uzastopna incidenta u vezi sa premijerom tehničke vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem. Prema nekim informacijama, preksinoć je napadnut u jednoj diskoteci u Budvi, a pre dve nedelja otkazale su mu kočnice na državnom Mercedesu. O ovome je putem vajbera govorio Božidar Spasić bivši pripadnik državne službe bezbednosti.

Božidar Spasić
foto: Kurir tv

On je pružio duboku analizu situacije vezane za navijačke grupe, nasilje i pranje novca.

Spasić je naglasio da se suočavamo sa dva aspekta - prvo, naglo menjanje ponašanja i strategije navijača; drugo, propuste u službama bezbednosti koje treba ispraviti.

Jedan od ključnih problema koje je Spasić istakao jeste nedovoljna koncentracija na oprez i kontaktima sa ljudima, ukazujući na ponašanje Dritana Abazovića.

- Ne samo na ponašanje u smislu kretanja, lokacije na koje ide, već mnogo veći oprez i u kontaktima sa ljudima - rekao je i izjavio da se incidenti poput onih u kojima su uhapšeni hrvatski navijači u grčkim zatvorima mogu ponoviti ukoliko ne budu preduzeti adekvatni koraci.

07:25

BOŽIDAR SPASIĆ O BEZBEDNOSTI DRITANA ABAZOVIĆA

Govoreći o odnosima među državama, Spasić je diskutovao o nedavnom slučaju nasilja u Grčkoj.

- Na koji način će ta hrvatska javnost, a posebno hrvatski političari, tumačiti ono što se dogodilo? Prvo, ne radi se o navijačima, radi se o huliganima, nacističkim bandama koje imaju svoje simbole. - rekao je.

Analizirajući putovanje huligana do Grčke, Spasić je primetio propuste u kontroli.

- I jasno kako su oni otišli u Grčku. Sada se to istražuje. U Grčkoj ima velikih problema među policijom i policijskim funkcionerima - istakao je Spasić.

Spasić je izneo zabrinutost da se javnost fokusira na tretman uhapšenih hrvatskih navijača umesto na suštinske probleme.

- Ovde je bilo velikih propusta i ono što je interesantno, Hrvatska pokušava sve vreme da opere te huligane. Zapravo, ne radi se ni o kakvim navijačima - smatra on.

Govoreći o pranju novca, Spasić je dao uvid u složene mehanizme iza finansijskog kriminala.

- Često se pranje novca vezuje samo za mafiju. Naravno, mafija trguje kešom, znate. Vi drogu ako kupujete, vi je plaćate kešom, on dobija keš, ne zna šta će s tim kešom i onda ga on preko odgovarajućih tih takozvanih perača novca, ubacuje u finansijske tokove. - tvrdi Spasić.

Spasić je zaključio da su potrebne temeljne promene u bezbednosnom sistemu.

- Jednostavno, mora kompletan taj bezbednosni sistem da se promeni, da navijači više ne budu razbijačke bande - zaključio je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track