VELIKI POŽAR U OSIJEKU SE NE SMIRUJE: Vatrogasac upao u tečnu plastiku, lekari mu se bore za život! Vetar nosi dim ka gradu
Foto: Borna Jaksic / Pixel Media / Profimedia

VELIKI POŽAR U OSIJEKU SE NE SMIRUJE: Vatrogasac upao u tečnu plastiku, lekari mu se bore za život! Vetar nosi dim ka gradu

Hrvatska -

Vatrogasci se i dalje bore s velikim požarom balirane plastike u fabrici Drava International u Brijestu kod Osijeka, a vetar je u četvrtak ujutru dim okrenuo prema Osijeku, javlja Glas Slavonije.

Veliki broj vatrogasaca na žarištu je proveo u sredu više od 20 sati, pa tako i Goran Ivković, komandir Javne vatrogasne stanice Osijek koji je u četvrtak u 6 sati stigao na lice mesta kako bi utvrdio stanje stvari.

- Dosta toga gori još, a smer vetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S obzirom da imamo građevinskih strojeva danas ćemo pokušati da zatrpamo požarište zemljom, ako nam to temperatura ovde dopusti. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su sve vreme gasili granična područja - rekao je Ivković.

Osijek, požar, plastika
foto: Printscreen/vecernji.hr

- Natapali smo sada s vodom i smanjili intenzitet gorenja, ali to su velike naslage i naravno da mi ne možemo sredstvom za gašenje prodreti u dubinu požara tako da će to izdimljavanje trajati danima - dodao je Ivković za HRT.

Osijek, požar
foto: Screenshot HRT

Tri vatrogasca povređena su na intervenciji tokom srede, a našički vatrogasac koji je upao u šaht prepun tečne plastike i dalje se bori se za život. Nakon što je prevezen u KBC Osijek primljen je na Jedinicu intenzivnog lečenja gde je stavljen na respirator. Tečna plastika opekla mu je više od 50 odsto površine tela, a reč je o opekotinama visokog stepena. U četvrtak bi trebalo da bude prebačen na lečenje u Zagreb.

Osijek, požar
foto: Screenshot HRT

Danas ne rade osnovne škole u Antunovcu, Ernestinovu i Laslovu i područne škole u Ivanovcu, Šodolovcima i srednja Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku, napisao je Glas Slavonije.

Dobra je vest da su merenja kvaliteta vazduha, koja je tokom noći napravila pokretna ekipa zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", pokazala da vazduh u Osijeku i na Brijestu - nije zagađen, javlja HRT.

Osijek, požar
foto: Screenshot HRT

- Opasnost neće proći danas, sutra ili prekosutra. Ostaju lebdeće čestice koje će s vremenom pasti u daljini od požara zavisno od snage vetra, one će kontaminirati vrtove, okućnice. Preporučujem da ono što je ostalo na stablima i vrtovima da ne konzumiraju, ako moraju - onda da dobro operu. Najveće količine čestica su otišle u atmosferu, ali treba biti disciplinovan - upozorio je dr. Nikola Kraljik, načelnik Službe za epidemiologiju OBŽ-a.

Antunovac
foto: Facebook

Opštine Antunovac, koja je od Brijesta udaljena oko 4,5 kilometra južno, objavila je u sredu u večernjim satima da je vazduh u njoj zagađen.

- Prvi rezultati pokazuju zagađenje što je vidljivo i bez uređaja, s obzirom na to da je došlo i do nepovoljnog vremena, smog i maglica su se trenutno spustili na područje opštine Antunovac te očekujemo od Stožera civilne zaštite OBŽ preporuku koja će biti objavljena - objavljeno je na Facebook stranici Opštine.

Opština je najavila da će u Antunovac u danas doći tim iz Rijeke koji će objavljivati stanje kvaliteta vazduha. Opština je sve svoje građane zamolila da se pridržavaju izdanih uputstava i da se nepotrebno ne izlažu na otvorenom prostoru.

Veliki požar koji je buknuo kod prigradskog naselja Brijest uočen je i na satelitskom snimku iz svemira, a hrvatski mediji navode da se dim vidi i iz drugih gradova u toj zemlji i da je stigao do Bosne i Hercegovine.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track