HRVATI POGINULI U GAZI: Jezive informacije nakon evakuacije, među nastradalima i cela porodica, nisu hteli da napuste grad
Foto: EPA Mohammed Saber

novi detalji

HRVATI POGINULI U GAZI: Jezive informacije nakon evakuacije, među nastradalima i cela porodica, nisu hteli da napuste grad

Hrvatska -

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman saopštio je da se proveravaju informacije da je državljanin Hrvatske ubijen u Gazi.

- Svi Hrvati koji su tražili evakuaciju odnosno repatrijaciju su zbrinuti - rekao je ministar i dodao da su prebačeni u Kairo.

Hrvatski mediji, međutim, navode da je još minimum 25 osoba sa hrvatskim pasošem ostalo u Gazi jer nisu bili na spisku prijavljenih za evakuaciju.

Dnevnik Nove TV iz diplomatskih izvora saznaje da se proveravaju informacije da je poginuo veći broj hrvatskih državljana u Gazi. Nova navodi da je prema njihovim izvorima jedan muškarac sa hrvatskim pasošem poginuo prilikom napada na severu Pojasa Gaze.

Komunikacija sa Gazom je prema navodima hrvatskih medija vrlo teška.

- Vrlo složena operacija u kojoj su sudelovale egipatske državne vlasti s jedne strane, a s druge izraelske državne vlasti i nekoliko međunarodnih organizacija. Vrlo veliku ulogu je imao Katar - rekao je hrvatski ambasador u Egiptu Tomislav Bošnjak.

Večernji pak navodi da je nastradala jedna hrvatska državljanka.

Informacija je navodno došla od jedne od državljanki Hrvatske koje su evakuisane iz Gaze u Egipat.

- Evakuisana hrvatska državljanka rekla je da poznaje nastradalu ženu i dodala da su poginuli i suprug i njegova porodica koji nisu imali hrvatsko državljanstvo. Nastradala žena nije se od početka sukoba javila hrvatskim vlastima za pomoć, niti zatražila da je evakuišu iz Gaze, a za nju se saznalo tek sada od evakuisane Hrvatice. Službenu potvrdu o stradanju hrvatske državljanke u Pojasu Gaze je u ovom trenu teško dobiti zbog haotičnog stanja koje tamo vlada - navodi Večernji.

(Kurir.rs/Index/Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track