KOMŠIJA NAŠAO FOTELJU I UNEO U STAN, TAD JE POČEO PAKAO ZA STANARE ZGRADE: "U životu mi nije bilo teže" Jedna porodica se iselila
Foto: Printscreen/Dnevnik.hr

KOMŠIJA NAŠAO FOTELJU I UNEO U STAN, TAD JE POČEO PAKAO ZA STANARE ZGRADE: "U životu mi nije bilo teže" Jedna porodica se iselila

Hrvatska -

Stenice su stigle i u Split. Počele su da se razmnožavaju u zgradi s 84 stana. Stanari su očajni. Izgrizle su ih po celom telu, a jednoj su ženi ušle i u kosu.

Sve je počelo od jedne zaražene fotelje, koju je komšija pronašao kraj kontejnera i odlučio da unese u stan. Uskoro su se iz nje stenice razmnožile na tri stana, kaže predstavnik stanara, koji zbog srama moli da mu se sakrije identitet.

stenice, Split
foto: Printscreen/Dnevnik.hr

"Stenice se uvlače u razne pukotine, proreze, tu se kote. Dva stana sarađuju, pristali su na dezinsekciju, iselili se, pristali na bacanje zaraženog materijala, a ovaj stan iz kojeg je krenulo izvorište zaraze ne sarađuje", opisao je.

Dodao je - nema novca. Situaciju su shvatili ozbiljno, organizovali skup stanara i odlučili sve da plate sami.

"Međutim, taj je čovek rekao da nema kud da ode i da nema volju", ispričao je.

Stanarka Zdravka Lučin kaže da su joj se insekti zalepili i za teme. Drama s njima traje već deset dana.

stenice, Split
foto: Printscreen/Dnevnik.hr

"U životu mi nikad nije bilo teže, nikad se nisam lošije osećala. Kosa je puna ili stenica ili vaški i loše izgledam. Ja bih pre rekla da je to neka vrsta mrežastih stenica koje puze po telu i koje su u kosi", prepričala je telefonski novinarima.

Cijelo je telo svrbi.

"Čujte, ja ne ličim na sebe, moje butine, moja leđa sva su izbodena", požalila se.

stenice, Split
foto: Printscreen/Dnevnik.hr

Stručnjak za stenice ističe da je prava muka rešiti ih se. Opasan je to protivnik koji može duže od 600 dana da preživi bez hrane.

"Budući da one migriraju 20 metara horizontalno i 20 metara vertikalno, treba obuhvatiti sve susedne prostore, stanove kako bi se ta pošast zaustavila", opisao je upravnik Odeljenja za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Nediljko Landeka.

Stanari su kontaktirali socijalnu, sanitarnu, tužilaštvo, policiju. Svi su odgovorili isto - ništa ne može da se učini ako vlasnik stana ne sarađuje.

"Vi možete kod kuće da gajite bubašvabe, komarce, da sušite pršute, radite šta god želite - vama niko ne može ništa ako vas ne pusti u stan", naglasio je predstavnik stanara.

Strahuju da se ne prošire dalje. Onda to neće više biti problem jedne zgrade, nego celog grada.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track