MESIĆ OBJAVIO ŠOKANTNE MEMOARE: Hrvati krili da je Tuđman lečen na psihijatriji, razmišljao i da se ubije, Srbin mu spasio život
Foto: Profimeida / Stringer / AFP

neverica

MESIĆ OBJAVIO ŠOKANTNE MEMOARE: Hrvati krili da je Tuđman lečen na psihijatriji, razmišljao i da se ubije, Srbin mu spasio život

Hrvatska -

Nekadašnji hrvatski predsednik Stipe Mesić otkrio je brojne pikanterije u upravo objavljenim eksplozivnim memoarima.

Mesić, koji ima 89 godina, otkriva niz nepoznatih detalja o stvaranju HDZ, rušenju Jugoslavije, ali i brojnim događajima u Hrvatskoj kad je postao šef države.

Hrvati su kupovali oružje od Janeza Janše, lider hrvatske emigracije Bruno Bušić bio je projekt UDBE, a posle smrti Franja Tuđmana u njegovom sefu je pronađeno brdo para.

To je samo neke od pikanterija iz memoara.

ZA ADAPTACIJU TUĐMANOVE VILE 1.5 MILIONA MARAKA

Između ostalog piše da je hrvatski predsednik Franjo Tuđman u mladosti bio službenik u Ministarstvu odbrane NDH. Kada je postao (prvi) predsednik Hrvatske za adaptaciju njegovog stana od 300 kvadrata potrošeno je 1,5 miliona tadašnjih maraka - više od vrednosti vile.

Posle učešća na Prvom Saboru HDZ, na kome su bili mnogi iz ekstremne ustaške emigracije, Mesić je imao gorki okus, a nekadašnji obaveštajac Jože Manolić mu je rekao:

- Otišli smo u dvoranu kao domobrani, a iz nje izašli kao ustaše.

"Najveći" Hrvati su redom bili bivši pripadnici tajnih službi koji su preko noći presvukli kapute. Jedan od njih je i Gojko Šušak, hrvatski ministar odbrane, za kojeg Mesić tvrdi da je bio saradnik UDBE u Kanadi.

TUĐMAN U ZATVORU HTEO DA SE UBIJE

Bivši hrvatski predsednik u memoarima "Progon i nacionalno buđenje - borba za demokratsku Hrvatsku" otkriva i da je Tuđman, dok je bio u zatvoru, pomišljao na samoubistvo, a da je njegova supruga Ankica tražila "pogodnog Srbina" koji bi intervenisao da bude oslobođen.

Izbor je pao na Bogdana Crnobrnju koji se zauzeo da Tuđmana odmah puste iz Lepoglave. Kad ga je Mesić pitao da li mu se zahvalio, arogantno je odgovorio:

- Šta mu se imam zahvaljivati. Tamo nisam ni trebao biti.

- O intervenciji Bogdana Crnobrnje, generala JNA i Titovog šefa kabineta, nije se govorilo jer je porodica Tuđman prećutala istorijsku istinu da se Srbin, Crnobrnja, za njega zauzeo - piše Mesić u memoarima.

Priložena je bila i lekarska dokumentacija o psihičkim smetnjama Franja Tuđmana, a lekarska potvrda je kasnije misteriozno nestala jer bi bilo krajnje neprijatno da je budući šef države, Tuđman, bio na neuropsihijatriji. A Tuđmana su iz zatvora spasili Srbi koji su u većini bili članovi sudskog veća koje je glasalo da ga oslobode.

RAZGOVORI SA ALIJOM IZETBEGOVIĆEM

Kad je HDZ dolazio na vlast, Stjepan Mesić je organizovao susret Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana, u maloj baraci, gde je bilo u Zagrebu sedište nove stranke.

Na tom sastanku Tuđman je odgovarao Aliju od osnivanja muslimanske stranke tvrdeći da su muslimani i Hrvati u BiH "jedan narod". Bilo je to u vreme kada se pripremao "sabor stranke", a "blagajnik" Franja je primao donacije za HDZ.

- Nikada nismo saznali ko je i koliko dao, a "zlatne donatore" ugostio je u svom domu - priseća se Mesić koji priznaje da je ostala tajna da li je Tuđman u saradnji sa emigracijom definisao programsku platformu HDZ i kovao planove o stvaranju hrvatske države.

Neki od učesnika tog "istorijskog skupa" koji je prethodio stvaranju hrvatske države kritikovali su Tuđmana što "sve Srbe trpa u jedan tor".

- Mi smo sa Srbima u ratu stvorili jedno bratstvo, hrvatska kultura bila bi siromašnija bez Srba, Harambašića, Preradovića, Tesle, Čede Price - deo je pisma koje je primio Tuđman od novinara i publiciste Šime Balena.

TUĐMANOVI SARADNICI - TRGOCI ORUŽJEM I DROGOM

A Mesić konstatuje da je Tuđmanov govor na Prvom saboru ohrabrio sve koji su želeli da rehabilituju NDH. Posle izbora u Hrvatskoj 1990. godine, HDZ dolazi na vlast, a Mesić sastavlja vladu. Strah se uvukao među Srbe u Hrvatskoj koji su izbačeni i iz Ustava.

Otkriva i provokativne biografije Tuđmanovih kadrova među kojima su bili i trgovci oružjem i šverceri drogom. Dobijali su silna odlikovanja kasnije zbog učešća u ratu iako nisu ni dan bili među "braniteljima".

Crkveni krugovi su zagovarali da Hrvatska bude "Božja država" po uzoru na Alojzija Stepinca. Krenula je i potraga za "uglednim Srbinom" koji bi podržao novu vlast, a nastojali su da pridobiju admirala Branka Mamulu koji je u Opatiji imao vilu.

- Ne želim da budem deo Tuđmanovog ustaškog cirkusa - glasio je admiralov odgovor.

ANTE MARKOVIĆ I FRANJO TUĐMAN

Susret Ante Markovića i Tuđmana Mesić opisuje prisnim "kao starih drugova" koji su se često nalazili, a Marković je u štampi tvrdio da Tuđmana pre nije poznavao. Marković je za razliku od Tuđmana zamerao HDZ-u što provocira Srbe i tražio direktne pregovore sa Srbima u Hrvatskoj, a za stanje u Jugoslaviji je rekao:

- Ja čvrsto držim Miloševića za ja*a. Imam podršku SAD i Evropske zajednice.

Mesić iznosi tvrdnju da je trideset godina posle saznao da su ga kao premijera prisluškivali. Detaljno opisuje raspad Jugoslavije i želju Tuđmana o "istorijskim granicama" Hrvatske.

- Izbijanje balvan revolucije bila je najava građanskog rata i svega što on donosi, a mi smo tog trenutka hteli da izbegnemo upravo termin građanski rat - piše Mesić.

ŠTA JE SVE TUĐMAN KRIO U SEFU?

Opisuje i početak raznih malverzacija u "mladoj državi" i crnom fondu šefa države. Tako ni do danas nije poznato što je sve Tuđman skrivao u misterioznom sefu u svom kabinetu koji je za javnost delimično otvorio Ivo Josipović.

Stipe Mesić zabeležio je i veliki povratak ustaša u Hrvatsku i svoj put u Beograd gde je postao član Predsedništva SFRJ u vreme kada je CIA predvidela raspad zajedničke države.

Nastavak tog eksplozivnog štiva može se uskoro očekivati jer Mesić priprema još dva toma svojih memoara koji će sigurno izazvati lavinu reakcija.

(Kurir.rs/Novosti)

Bonus video:

01:16

TUĐMAN ME PROGLASIO IZDAJNIKOM HRVATSKE, DA ME NEKO KOKNUO DOBIO BI ORDEN ZA TO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track