4. SLUČAJ TROVANJA GAZIRANIM PIĆEM U HRVATSKOJ, LEKARI UPOZORAVAJU Ako popijete, odmah u hitnu! Ove 2 STVARI u usta ne uzimajte
Ilustracija, Foto: Shutterstock

4. SLUČAJ TROVANJA GAZIRANIM PIĆEM U HRVATSKOJ, LEKARI UPOZORAVAJU Ako popijete, odmah u hitnu! Ove 2 STVARI u usta ne uzimajte

Hrvatska -

Hrvatski lekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave lekaru

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem - tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu.

Prvi pacijent iz KBC-a Zagreb, nakon što je imao blaže simptome posle konzumacije gaziranog pića - otpušten je kući. Utvrđeno je da ima blaže endoskopske ozlede nepca i gornjeg dela jednjaka.

Kod drugog pacijenta utvrđeno je da nema ozleda jednjaka, i on je imao blaže simptome, kazala je gastroenterolog u KBC Zagreb Mirjana Kalauz.

Dodala je kako su obojica primetila pečenje i bol u ustima i bol te otežano gutanje, a to su simptomi kod "digestije korozivnih sredstava", rekla je doktorka Kalauz.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Hrvatski lekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave lekaru.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo primio je uzorke bezalkoholnog pića koje im je dostavila sanitarna inspekcija nakon uviđaja u riječkom kafiću gde je nedavno pozlilo jednoj osobi, a rezultati analize biće dostavljeni Državnom inspektoratu.

Stručnjaci tvrde da je malo verovatno da su zatrovane samo pojedine boce gazoranih pića.

Ministar zdravlja Vili Beroš je na pitanje novinara mogu li građani biti sigurni odgovorio da to u ovom trenutku ne može niko reći, i dodao da je najbolje piti vodu. Gastroenterolog Rajko Ostojić preporučio je građanima da izbegavaju sva gazirana pića i da piju običnu komunalnu vodu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja