RODITELJI I DECA S NEVERICOM GLEDALI U KAMERU, ŠOKIRALI SE KAD SU OTKRILI ČIJA JE: "Situacija je zabrinjavajuća, nismo upozoreni"
Foto: Printscreen

RODITELJI I DECA S NEVERICOM GLEDALI U KAMERU, ŠOKIRALI SE KAD SU OTKRILI ČIJA JE: "Situacija je zabrinjavajuća, nismo upozoreni"

Hrvatska -

Roditelji i njihova deca koja pohađaju Logo centar Blaži u Sesvetama šokirali su se otkrivši kako ih, svaki put kad s decom uđu u ulazni hodnik centra, snima nadzorna kamera za koju nisu znali kome pripada niti su ikada pristali na snimanje.

Ali, dodatni šok usledio je nakon što su slučaj prijavili Agenciji za zaštitu ličnih podataka koja je otkrila i vlasnika kamere - ispalo je da decu i roditelje ispred centra i u ulaznom hodniku snimaju iz Doma za starije Medimar Prigorje koji su njihovi sustanari.

Kako su Jutarnjem potvrdili iz AZOP-a, reč je bila o snimanju bez pravne osnove, zbog čega je Domu u međuvremenu naređeno da kamere uklone, što su i učinili, a voditelju obrade podataka Doma izrečena je i kazna od pet hiljada evra.

Logopedsko rehabilitacijski centar BLAŽI, Hrvatska, Sasvete
foto: Printscreen

"Utvrđeno je kako je Dom za starije osobe kao voditelj obrade putem videonadzornog sastava postavljenog u prostorijama Logo centra Blaži prikupljao, odnosno obrađivao lične podatke korisnika Logo centra bez postojanja pravne osnove, odnosno isti nije dokazao postojanje pravne osnove za prikupljanje i obradu ličnih podataka korisnika Logo centra kako je to propisano", kazali su iz AZOP-a.

Osim toga, dodali su kako je nadzorom otkriveno da Logo centar nije imao mogućnost uvida u nadzor, ali i da su korisnici centra deca koja su posebno ranjiva kategorija u društvu te uživaju pravo na posebnu zaštitu ličnih podataka.

Njihovi roditelji su se zbog otkrića kamere u unutrašnjosti Logo centra Jutarnjem listu obratili još u julu upozorivši da su slučaj prijavili Agenciji, no do zaključenja nadzora i informacije šta je konkretno u centru zatečeno prošla su čak četiri meseca, a kamere su u međuvremenu i uklonjene.

Logopedsko rehabilitacijski centar BLAŽI, Hrvatska, Sasvete
foto: Printscreen

Njihova prijava AZOP-u bila je prilično detaljna, a roditelji su ujedno i snimili sporni uređaj za koji su sumnjali kako služi za video-nadzor te su ga zajedno s pisanim pojašnjenjem poslali Agenciji za zaštitu ličnih podataka koja je potvrdila kako su njihove sumnje bile opravdane.

"Situacija je zabrinjavajuća, mi roditelji niti u jednom službenom dokumentu nismo bili upozoreni da će naša deca biti snimana, a upitno je jesu li to znali i sami delatnici", požalili su se roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

Jutarnji list u nekoliko je navrata telefonski kontaktirao Dom Medimar kako bi stupio u kontakt s direktorkom, ali ona se nije odazvala pozivima, a iz uprave Doma nisu odgovorili ni na zvanični upit.

U Logo centru Blaži imali su razumevanja pa je osnivačica i profesorka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Draženka Blaži pojasnila kako u centru, pre dolaska delatnika AZOP-a, nisu znali da se deo unutrašnjih prostorija nadzire putem video-nadzora te da su i sami bili šokirani kada su saznali da se u unutarnjem hodniku nalazi kamera.

Na pitanje kako nisu znali da se u hodniku nalazi kamera kad su je prilikom posete centru još na leto vrlo jednostavno detektovali i novinari, Blaži je kazala da im je bilo rečeno kako je reč o protivpožarnom uređaju i da prilikom sklapanja ugovora o najmu prostora nisu imali informaciju da bi bilo koja prostorija bila pod video-nadzorom.

Kurir.rs/Jutarnji

Bonus video:

00:15

ZABELEŽEN I JEZIV ZVUK: Nadzorna kamera snimila trenutak zemljotresa u Mladenovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track