HRVATI "PROTERALI" FIĆU, SMETA IM SRPSKI AUTOMOBIL? Deca obožavala oldtajmera, a onda je NESTAO - "Svi znamo ZAŠTO je sklonjen"
Foto: Youtube/HubNut/WeTubers/dario dado

HRVATI "PROTERALI" FIĆU, SMETA IM SRPSKI AUTOMOBIL? Deca obožavala oldtajmera, a onda je NESTAO - "Svi znamo ZAŠTO je sklonjen"

Hrvatska -

Automobil fića, postavljen ispred katedrale u hrvatskom gradu Požega u čast novogodišnjih praznika, tri dana je oduševljavao decu i posetioce.

Mnogi mladi ljudi su se slikali ispred njega, a potom je netragom nestao. Hrvatski mediji objavili su tvrdnje da je fića uklonjen intervencijom požeške biskupije.

Oldtajmer je bio prigodno ukrašen i osvetljen i posebno interesantan deci, ali je privukao i pažnju starijih, jer nekada popularni automobil proizveden u Jugoslaviji, u fabrici Crvena zastava u Kragujevcu, danas retko može da se vidi na putevima.

Fića, Požega
foto: Facebook/Turistička Zajednica Grada Požege

Ali onda je, na iznenađenje građana, netragom nestao.

- Možda se nekome u biskupiji nije dopalo njegovo poreklo - rekao je Požežanin aludirajući na činjenicu da se fića, nekada popularan automobil, proizvodio u Srbiji.

Na pitanje koje je hrvatski portal Telegram uputio biskupiji požeškoj, tražeći odgovor zašto su tražili uklanjanje fiće, koji se, inače, nalazio na javnoj površini, stigla je samo jedna rečenica:

- Biskupija požeška nije upoznata sa pitanjem koje ste postavili.

Odgovor je potpisao Matej Siluković, sekretar biskupije požeške. Nesvakidašnje objašnjenje dala je Mirna Šimunović Svoboda, direktorka Turističke zajednice grada Požege, ustanove koja je organizovala ovogodišnji advent.

Ona je rekla da je fića uklonjen jer su deca skakala na njega. Na pitanje novinara da li je bilo pritisaka da se ukloni automobil sa oznakom "Zastava" iznad prednjeg branika, ona je rekla da niko nije intervenisao.

Međutim, portal navodi da im je iz "pouzdanog, relevantnog izvora potvrđeno da je proizvod fabrike iz Srbije, automobil koji se proizvodio po licenci italijanskog Fijata tri decenije, od 1955. do kraja 1985. uklonjen upravo na zahtev požeške biskupije".

- Svi znamo zašto je sklonjen i na čiji zahtev - rekao je drugi Požežanin, diskretno pokazujući rukom na zgradu biskupije u kojoj sedi požeški biskup Antun Škvorčević.

(Kurir.rs/Index/Telegram)

Bonus video:

14:21

BIVŠI MINISTAR POLICIJE RS: Žao mi je što nisam spasao više Srba u Sarajevu NISAM PROPAGIRAO NACIONALIZAM, VEĆ SAM BRANO NAROD!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track