MINISTAR PRAVDE SEVERNE MAKEDONIJE: "Očekujemo da će Ljupčo Palevski relativno brzo biti izručen iz Turske!“
Foto: Printscreen/Društvene mreže

oglasio se ministar pravde

MINISTAR PRAVDE SEVERNE MAKEDONIJE: "Očekujemo da će Ljupčo Palevski relativno brzo biti izručen iz Turske!“

Severna Makedonija -

Ministar pravde Severne Makedonije Krenar Loga je danas izjavio da očekuje da će Turska relativno brzo izručiti Ljupča Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske i Pančeta Žežovskog.

On je novinarima rekao da očekuje da će Turska naredene sedmice uzeti u proceduru zahtev Severne Makedonije za ekstradiciju Ljupča Palevskog Palča koji je po međunarodnoj poternci uhapšen 5. decembra u turskom gradu Balikesiru.

Ljupčo Palevski
foto: Printscreen/Društvene mreže

"Još je rano da se govori o bilo čemu. Relativno brzo očekujemo njegovo slanje u Makedoniju, ali treba da vidimo da li će iskoristiti sve pravne lekove i da li će sistem u Turskoj dozvoliti da to (ekstradicija) bude na način kako smo mi tražili", rekao je Loga.

Napomenuo je da su su dokumenti turskim vlastima poslati i preko DHL-a, i elektronskim putem, i preko Minstarstva spoljnih poslova Severne Makedonije i Ambasade u Turskoj.

"Dakle, verujem da će od ponedeljka svi naši zahtevi biti uzeti u obzir u daljem postupku u Turskoj", rekao je Loga.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije je 7. decembra uputilo Turskoj zahtev za ekstradiciju Palevskog, prvoosumnjičenog za otmicu i ubistvo 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja i 74-godišnjeg frizera Pančeta Žežovskog iz Velesa.

Palevski je po međunarodnoj poternci uhapšen 5. decembra u gradu Balikesiru u Turskoj, gde je stigao preko Srbije i Bugarske.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju je u slučaju otmice i ubistva 14-godišnje devojčice Vanja Đorčevske i 74-godišnjeg frizera Panča Žežovskog 5. decembra pokrenulo istražni postupak protiv pet osoba, među kojima je i otac devojčice.

Ljupčo Palevski, Pančo Žežovski, Vanja Gorčevski, Vanja Đorčevska
foto: Printscreen/Facebook, MUP Severne Makedonije

Četvoro je osumnjčeno da su kao saizvršioci počinili dva krivična dela - "otmice" i "dva ubistva na svirep način", jednog maloletnog lica i jednog iz koristoljublja, dok je peti osumnjičen da im je pomogao u izvršenju krivičnog dela "otmice maloletnog lica".

Sudija za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju je u petak prihvatio predlog Tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana vozaču koji je Palevskog prevezao iz Srbije u Tursku.

Devojčica je kidnapovana u ponedeljak 27. novembra ujutro i, po izjavama osumnjičenih, od kojih je jedan bio svedok samog čina, ubijena je istog dana oko 10.00.

Njeno telo je nađeno kod sela Brazda na periferiji Skoplja, gde je bio i izgoreli automobil "sitroen", korišćen za njenu otmicu.

Vanjinom ubistvu prethodili su otmica i ubistvo 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog, vlasnika "sitroena", koji je prema istrazi, ubijen zbog duga od 500 evra i tog automobila.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

08:15

DA LI ĆE U MAKEDONIJI UVESTI SMRTNU KAZNU? Predsednica Makedonske asocijacije novinara UŽIVO: Nova otmica izazvala još veći STRAH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track