DRAGUTIN I SLAVICA IZ OKOLINE BJELOVARA PROSLAVILI 60 godina BRAKA! Detalji njihove životne priče VRAĆAJU VERU U LJUBAV (FOTO)
Foto: Foto: Printscreen Facebook

DRAGUTIN I SLAVICA IZ OKOLINE BJELOVARA PROSLAVILI 60 godina BRAKA! Detalji njihove životne priče VRAĆAJU VERU U LJUBAV (FOTO)

Hrvatska -

Slavica (78) i Dragutin (80) Kovač iz Velikog Trojstva pokraj Bjelovara nedavno su proslavili 60 godina braka. Imaju kćerku i sina i troje unučadi i troje praunučadi.

Porodična proslava šest decenija zajedničkog života bila je poput svadbe. Upoznali su se nekoliko meseci pre venčanja na vatrogasnoj zabavi u Ruškovcu, selu udaljenom 40 kilometara od Bjelovara.

Dragutin, koji je tad imao 20 godina, s prijateljem je biciklom otišao na seosku zabavu i odmah mu je pogled skrenuo na Slavicu, koja je sedela s majkom.

"Nekoliko dana pre Božića nas par došlo je u Ruškovac. Video sam d‌evojku i odmah mi se svid‌ela. Kad sam je zamolio za ples, na prvu je pristala", kaže Dragec, kako ga prijatelji i porodica zovu, okrećući pogled na suprugu Slavicu.

Uprkos tome što je Slavica govorila roditeljima da je mlada jer ima 18 godina i odbila je nekoliko prosaca, ipak dolazak mladića iz Bjelovara te nagla udaja najbolje prijateljice do temelja su pokolebale njenu odluku.

“Starije sestre već su bile u braku, a i prijateljica se udala. Tad sam sebi rekla da ću prihvatiti poziv prvog prosca koji dođe. Nije mi se više čekalo”, kaže kroz smeh gospođa Slavica.

Ali Drago nije odustajao, a i Slavici se svidio. U “izvidnicu” je poslao starijeg prijatelja iz Ruškovca kod oca buduće mlade pod izgovorom da bi kupio konja. Nakon nekoliko reči o konjima njegov izaslanik priznao je razlog dolaska.

“Meni se žurilo, pa sam nakon nekoliko dana došao u snoboke (prosce). Ali tata moje buduće žene kategorički je bio protiv”, govori kroz smeh Dragutin, koji je pokazao da ne odustaje od ljubavi svog života.

Poslao je u Ruškovac majku, čija se misija pokazala d‌elotvornijom. Posebno kad je buduće prijatelje nagovorila da ih posete u Velikom Trojstvu.

“Kad su vid‌jeli gd‌e živim i saznali da radim u jednom bjelovarskom preduzeću, dali su pristanak”, objašnjava Drago.

Naravno, pitala se i buduća mlada, koja je govorila: ili Dragutin ili niko. Crkveno venčanje obavili su u Plošćici nadomak Bereku. Slavica se nakon venčanja preselila u V. Trojstvo. On je ubrzo otišao u tadašnju JNA, gd‌je je služio vojni rok 17 meseci. Nakon povratka iz vojske i rođenja kćeri bračni je par s d‌etetom od godinu i po 1966. otišao u Švedsku.

“Turistički smo otišli u Švedsku, gd‌e smo ostali do 2008. Godine” kaže Dragec.

Kad su ih mediji pitali koja je formula za dug brak, rekli su da je to pre svega tolerancija i razumevanje, ali i uslovi u kojima su živeli.

“Puno smo radili. Odlazio sam na posao ujutro i naveče se mrtav umoran vraćao u stan. Imali smo malo vremena i da smo se želeli da se posvađamo", zaključio je Dragutin.

Dragutin je u Švedskoj sakupio 42 godine radnog staža, a supruga 16 godina. Kažu da sad uživaju jer nemaju problem s malim penzijama koje imaju oni koji su ih zaradili u Hrvatskoj.

(Kurir.rs/Atvbl/Preneo: A.N.)

Bonus video:

05:25

DA LI STE ZNALI DA JE ZA DUGOROČAN BRAK KLJUČNA SAMO JEDNA STVAR? Poznati par otkriva za Kurir: Ovo je univerzalno PRIMENJIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track