TALASI IZBACILI ZLOGLASNOG STVORA NA OBALU HRVATSKE: Do sada viđen samo 3 puta u Jadranu, a vezuje se za JEZIVO VEROVANJE (FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube

šok

TALASI IZBACILI ZLOGLASNOG STVORA NA OBALU HRVATSKE: Do sada viđen samo 3 puta u Jadranu, a vezuje se za JEZIVO VEROVANJE (FOTO)

Hrvatska -

Monstrum koji može da naraste i do osam metara dužine uhvaćen je u Jadranskom moru!

Institut za okeanografiju i ribarstvo iz Splita saopštio je da su tokom protekle zime dobili informacije o pronalasku čak četiri ribe veslače.

Riba trakastog tela, čiji je latinski naziv Regalecus glesne, najduža je koštana riba na svetu, može da dostigne dužinu od osam metara, a prema nekim izvorima može i znatno više da naraste.

Može se naći u svim svetskim morima. Poznata je i pod nazivom kralj haringa ili riba vrpca.

- Zanimljivo je da su susreti sa ovom vrstom ribe izuzetno retki bez obzira na njenu veličinu. O tome najbolje govori podatak da je pre nedavnih nalaza zabeležena samo tri puta u Jadranu. To znači da smo u proteklih nekoliko meseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza. Pronalaženje relativno velikog broja primeraka je zaista neobično. Do sada je zabeleženo samo oko 60 susreta sa ovom vrstom na celom Mediteranu i to uglavnom u njegovom zapadnom delu - saopštio je Institut za okeanografiju i ribarstvo.

Neobična riba svoj život provodi u dubinama gde se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama, glavonošcima... Uglavnom se hrani pasivnim "lebdenjem" u vertikalnom položaju.

Zbog takvog načina života ribu je teško uočiti ronjenjem, a nema ni alata za pecanje koji bi je lako ulovili. Zato su sa njom najčešći susreti kad se iz nekog razloga nasukaju na obalu.

Čak tri nedavno pronađene jedinke otkrivene su na obali Jadrana.

Riba trakastog tela, koja prema uvreženom japanskom narodnom verovanju najavljuje prirodne katastrofe kad izađe iz dubina, podsetimo, nedavno je prestravila meštane jednog filipinskog naselja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track