SLAVONAC PRVI NA IZDRŽAVANJU ZATVORSKE KAZNE KOD KUĆE: Osuđenici će od sada biti pod OVAKVIM nadzorom
Foto: Shutterstock

SLAVONAC PRVI NA IZDRŽAVANJU ZATVORSKE KAZNE KOD KUĆE: Osuđenici će od sada biti pod OVAKVIM nadzorom

Hrvatska -

Mladić iz Slavonije postao je prvi zatvorenik koji, umesto u istražnom zatvoru, kaznu služi u vlastitom domu. Naime, to je moguće zbog električnog nadzora na nozi.

"Prvi zatvorenik koga imamo pod istragom u domu je okrivljeni koji se tereti za krivično delo neovlašćena proizvodnja i promet droge" rekla je sudija Ivana Bilušić.

Ministarstvo pravde obezbedilo je 200 kompleta koji se mogu koristiti više puta. Potrošni materijal na elektroničkoj narukvici je kaiš. Uz boravak u domu, sudija može odrediti i dodatnu meru opreza zabrane uspostavljanja kontakata, uznemiravanja i slično.

Inače, pilot projekt nadzora zatvorenika električnom narukvicom započeo je još 2017. Trajao je 100 dana, a u njemu je učestvovalo 20 ljudi na području Zagreba i Zagrebačke županije.

Elektronska nanogica koju nosi čovek pod nadzorom na zglobu, vrlo je lagana, nije štetna za zdravlje, vodootporna je i ne ometa svakodnevne aktivnosti. O svakom pokušaju manipulacije uređajima za elektronski nadzor ili drugom kršenju pravila elektronskog nadzora, u realnom vremenu je obavešten nadzorni centar Sektora za uslovnu kaznu.

(Kurir.rs/24 sata/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja