UBODENA DIREKTNO U SRCE: Hrvatska klinika mora da plati skoro 60.000€ porodici preminule devojčice
Foto: Shutterstock

UBODENA DIREKTNO U SRCE: Hrvatska klinika mora da plati skoro 60.000€ porodici preminule devojčice

Hrvatska -

Opštinski sud u Kutini prošle nedelje je doneo presudu u slučaju smrti devojčice koji datira još iz 2010. godine.

Kako stoji u presudi, majci i bratu devojčice ukupno je dodeljeno 58.729,95 evra odštete zbog propusta lekara u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u kojoj se devojčica lečila.

Na temelju nalaza veštačenja sud je ocenio da je devojčica preminula upravo zbog tih propusta. Naime, preminula je usled punkcije limfnog čvora, nakon čega je doživela refraktorni arest koji je rezultirao njenom smrću.

Majka: Da sam znala da je zahtev rizičan, jako bih razmislila

U tužbi se ističe da je majci bilo rečeno da se radi o rutinskom zahvatu te da nije bilo naznaka da bi on mogao biti riskantan, a upravo je zbog toga ona potpisala saglasnost.

"Da sam na bilo koji način bila obaveštena o mogućim posledicama, jako bih razmislila jer se radilo o mom detetu. Rekli su da zahvat traje od 5 do 10 minuta i da će nakon toga T. biti u sobi", rekla je.

Dečak, Bolnica
foto: Shutterstock

Iz klinike su se branili "da su navedeni zahvati učinjeni uobičajenim, standardiziranim postupcima u Jedinici za intenzivno lečenje dece u opštoj anesteziji i u odgovarajućim dozama".

"Iskusni klinički citolog s asistenticom je učinio zahvat uobičajenim postupkom i priborom. Po tuženiku iznenadna smrt T. E. je posledica komplikacije povezane s dijagnostičkim zahvatom s oštećenjem miokarda i posledičnim krvarenjem u perikard."

"Radilo se o vrlo retkoj, ali u literaturi dobro opisanoj komplikaciji sternalne punkcije. Tokom dijagnostičkog zahvata i u postupku resuscitacije nije učinjen nikakav propust ili greška jer su sve radnje izvedene standardnim instrumentarijem i opremom i prema svim kriterijumima dobre kliničke prakse", dodali su u odbrani.

Veštačenje: Prilikom punkcije probodeno je srce

Devojčica je preminula tokom zahvata punkcije u kojem su pokušali da joj izvade koštanu srž kako bi utvrdili ima li ili ne neku malignu bolest. Zahvat se, stoji u presudi, izvodi tako da se u predelu kosti kuka izvrši punkcija, no kako lekarka nije mogla doći do koštane srži, odlučila se na punkciju ubodom u prsnu kost.

bolnica
foto: Shutterstock

Prilikom samog zahvata devojčica je dobila ubod u srce, a da li je do uboda došlo iglom ili delom kosti pri probijanju kosti, to svedok, odnosno drugi lekar koji je prisustvovao zahvatu, nije mogao reći. Ali, veštaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocenili su da je krivica ipak na osoblju klinike.

Veštačenje: Lekari nisu uzeli sve u obzir

"Ovde se dogodila vrlo retka komplikacija koja je nedvosmisleno uzročno-posledično povezana sa štetnim događajem i jasno je da bi manji mehanički pritisak rezultirao manjim prodorom igle u tkivne strukture. U konkretnom slučaju je prodor igle bio dublji nego što je trebao biti", zaključak je veštačenja, a dodaju i da se lekarka koja je vršila punkciju verovatno nije dobro informisala o komorbiditetima devojčice.

Takođe navode kako je upitno jesu li lekari postupili ispravno kada nisu sproveli postoperativne pretrage i utvrdili što se dogodilo. Navodi se i da su lekari trebali da zaključe kako tako rizičan zahvat nije prikladno vršiti u klinici koja nema hirurško odeljenje.

Sud je zato presudio u korist tužitelja, odnosno majke i brata preminule devojčice, te je njoj dosudio iznos od 43.798,53 evra, a njemu 14.931,32 evra. Odbijeno im je još 995,42 evra za koje je sud ocenio da su prekomerno zatraženi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track