IZBORI U HRVATSKOJ: HDZ slavi pobedu, slavlje u izbornom štabu
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prvi zvanični rezultati izbora

IZBORI U HRVATSKOJ: HDZ slavi pobedu, slavlje u izbornom štabu

Hrvatska -

U 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta.

Posle 25 posto obrađenih glasačkih listića, HDZ ima 67 mandata, SDP 41, DP 14, Most 9, IDS 4, Možemo! 3, Fokus 3, Posavec 2...

Kako javlja hrvatski portal "indeks", u izbornom štabu HDZ-a u toku je slavlje i okupljeni viču "pobeda".

U HDZ je prilično opuštena atmosfera. Hadezeovci su aplauzom dočekali čitanje rezultata izlaznih anketa u dalmatinskim izbornim jedinicama.

Kako javljaju mediji, na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora odziv građana je odlličan.

Glasalo je najmanje 450 hiljada birača više nego pre četiri godine.

Od gradova, najveći je odaziv u Varaždinu (59,14 posto), Zagrebu (57,47 posto), Krapini (56,88), a najmanji u Vukovaru (43,99 posto), Slavonskom Brodu (44,42) i Dubrovniku (46,06 posto).

Hrvatska, Izbori, Andrija Plenković
foto: AP/Darko Bandić

Prema prvim rezultatima, koalicija oko vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa objavljeni po zatvaranju birališta.

Savez koji predvodi HDZ imaće 58 mandata u Saboru, a koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske 44 mandata, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos.

Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta s partnerima koja je osvojila 13 mandata, zeleno-leva stranka Možemo s partnerima ima 11, a desni Most devet.

Hrvatska, Izbori
foto: AP/Darko Bandić

U Sabor ulaze i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca s dva mandata, koliko ima i regionalni Istarski demokratski sabor. Lista Fokus je osvojila jedan mandat, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika u Saboru.

Državna izborna komisija počeće od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,7 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru i ko će imati priliku da formira vladu.

Kurir.rs/Jutarnji list/ Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track