CIPRAS I ZAEV PRIČALI TELEFONOM: Detalji nepoznati, razgovor protekao u pozitivnom tonu
Foto: Sloboden pečat

nastavak sutra

CIPRAS I ZAEV PRIČALI TELEFONOM: Detalji nepoznati, razgovor protekao u pozitivnom tonu

Severna Makedonija -

Deset dana posle najavljenog roka, premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, razgovarali su danas sat vremena telefonom o sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, detalji nisu poznati, a razgovor će, kako javljaju grčki mediji, nastaviti sutra.

Grčki mediji saznaju da je razgovor protekao u pozitivnoj atmosferi. Zaev je ranije danas izrazio nadu u brzo postizanje sporazuma o novom imenu Makedonije i istakao da bi to moglo da se dogodi pre samita EU, koji je zakazan za 28. i 29. jun.

Makedonski premijer je rekao da je važno da sporazum bude kvalitetan, te istakao da će nakon razgovora sa grčkim kolegom biti objavljeno zajedničko saopštenje za javnost.

Najpre će, rekao je, o razgovoru sa Ciprasom obavestiti predsednika države, najuticajniju opoziciju i druge lidere neparlamentarnih stranaka.

Nije hteo da komentariše da li će novo ime biti Republika Severna Makedonija, kao što se najčešće pominje u grčkim medijima.

Grčki mediji izvestili su da će se Zaev sastati sa nemačkom kancelarkom Merkel u sredu da bi je obavestio o rešavanju spora oko imena, a Zaev je rekao da sa nemačkim zvaničnicima neće razgovarati o itanju imena jer se taj spor rešava bilateralno između Grčke i Makedonije, a da je podrška koju im u tom procesu pružaju EU, SAD i drugi međunarodni akteri, veoma važna.

Kurri.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja