APEL EU: Pozvali sve u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom!
Foto: AP

savet ili upozorenje

APEL EU: Pozvali sve u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Visoki zvaničnici EU Federika Mogerini i Johanes Han pozvali su danas sve političke partije i građane u Makedoniji da podrže primenu dogovora sa Grčkom za rešenje spora oko imena.

"Svi lideri, partije i građani treba da vide kakvu korist će da donese rešavanje dugogodišnjeg spora sa imenom i konstruktivno da se uključe u ratifikaciju i sprovodjenje dogovora", rekla je Mogerini nakon sastanka Saveta za stabilizaciju sa Makdonijom.

Kako su preneli makedonski mediji, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku je dogovor Makedonije sa Grčkom nazvala "jednim od najvećih uspešnih priča našeg vremena", dodajući da to govori "bez straha da preteruje kada to kaže".

"Setite se, pre samo jedan mesec dogovor nije bio potpisan, poziv za NATO nije bio upućen i nije postojala odluka Saveta o datumu za pregovore. Za manje od jednog meseca nalazite se na sasvim drugom mestu", rekla je Mogerini.

Ona je istakla da EU očekuje od svih u vladi i opoziciji da produže da rade zajedno na evropskim reformama. "Vrata EU su otvorena i put zemlje ka Uniji je sada neopoziv. Mi stojimo čvrsto uz vas", poručila je Mogerini makedonskim političarima i gradjanima.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da će doći u Makedoniju 17. jula za početak tehničkog dela procesa analize usaglašenosti makedonskog sa evropskim zakonodavstvom i koliko je zemlja spremna za početak pregovora.

Kurir/Beta

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track