ZAEV ZADOVOLJAN: Makedonija je napravila veliki korak napred za samo godinu dana!
Foto: printscreen Sloboden pečat

napredak

ZAEV ZADOVOLJAN: Makedonija je napravila veliki korak napred za samo godinu dana!

Severna Makedonija -

Otvaranje pregovora o pristupanju EU i priijem u članstvo NATO-a dalo bi doprinos uspešnom sprovođenju istorijskog sporazuma sa Grčkom o novom imenu Makedonije i boljoj budućnosti makedonskih građana, rekao je danas premijer Zoran Zaev u Beču.

Govoreći na temu "Budućnost za jugoistočnu Evropu - slučaj Makedonije" u Institutu za međunarodne poslove, Zaev je rekao da je Makedonija napravila veliki napredak za samo godinu dana, kada je od ivice ambisa došla do na korak priključenju EU i NATO..

"Makedonija je napravila veliki korak napred samo za godinu dana, od ivice neuspeha do naših najvećih aspiracija - EU i NATO", rekao je Zaev i dodao da se čudo može desiti kada se u čudo veruje.

"Napredujemo kao nova demokratska vlada posle 10 godina režima. Pokazali smo liderstvo u pokušaju da zatvorimo sva otvorena pitanja sa našim susedima. Zahvaljujući istim iskrenim naporima vlada Bugarske i Grčke i zrelosti zemalja jugoistočne Evrope, uspeli smo poslati jasnu poruku da je zapadni Balkan ili jugoistočna Evropa, Evropa ", rekao je Zaev.

Podsetio je da da će na jesen biti organizovan referendum, istakavši da je uveren da će građani podržati pravu odluku. Podsetio je da je Makedonija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU 2001. godine, dobila status kandidata za 2005. godinu i prvu preporuku u 2009. godini. Makedonija je, prema njegovim rečima danas spremna i politički i institucionalno. On je rekao da preko 75 odsto građana podržava integraciju u EU i NATO.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track