DRUGA ŽRTVA MALIH BOGUNJA: U Makedoniji od morbila preminulo dete (1)!
Foto: Shutterstock

tragedija

DRUGA ŽRTVA MALIH BOGUNJA: U Makedoniji od morbila preminulo dete (1)!

Severna Makedonija -

U Skoplju je premunulo 13-mesečno dete koje je imalo male boginje (morbile), što je druga žrtva komplikacija izazvanih tom bolesti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Makedonije.

Druga žrtva malih boginja u Makedoniji je dete iz mesta Sveti Nikola, i prethodno je imalo druge zdravstvene probleme. Beba je juče poslepodne preminula na klinici za dečje bolesti, dok je prva žrtva morbila bila šestomesečna beba iz Kumanova koja je u petak umrla na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju.

Ministarstvo zdravlja Makedonije je izrazilo žaljenje što su ta deca žrtve epidemije malih boginja, bolesti koja je mogla da se spreči vakcinacijom i još jednom apelovalo na roditlje da decu vakcinišu MRP vakcinom.

Epidemija malih boginja je u Skoplju proglašena početkom januara, prvi sliučajevi malih boginja su se pojavili polovinom decembra prošle godine, ali je širenje epidemije ubrzano i samo od 2. februara do juče je registrovano 58 novobolelih, od kojih je 54 u glavnom gradu Makedonije.

Analiza zdravstvenih kartona, urađena polovinom decembra posle pojave prvih slučajeva, pokazala je da nije vakcinisano oko 15.000 dece mlađe od 16 godina, ali je tada u kampanji koju su pokrenule zdravstvene vlasti vakcinisano više 6.105 dece.

Kurir.rs/Beta

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track