DUI KATEGORIČAN: Gruevski izaziva netrpeljivost, hoćemo u vladu sa Zaevom
Foto: Printscreen YouTube

Stav

DUI KATEGORIČAN: Gruevski izaziva netrpeljivost, hoćemo u vladu sa Zaevom

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Potpredsednica najveće stranke Albanaca u Makedoniji, DUI, Teuta Arifi izjavila je danas da pozivi lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog na netrpeljivost nisu dobri za budućnost zemlje i da ne bi trebalo da budu deo programa političkih stranaka.

"Budućnost svih građana, bez razlike na veru i naciju, jeste EU i zbog toga je važno da se nađe rešenje za sva pitanja, a pozivanje na netoleranciju nije dobro za budućnost zemlje", rekla je Arifi nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Skoplju Samuelom Žbogarom.

Albanska stranka DUI odlučila je da će biti deo nove makedonske vlade koju će predvoditi SDSM Zorana Zaeva, iasko predsednik Republike Đorđe Ivanov odbija da mu da mandat za premijera. Ivanov je obrazložio da mu "savest i Ustav ne dopuštaju da mandat da osobi i partiji čija je platforma rušenje suvereniteta Makedonije", aludirajući na deklaraciju koju su albanske stranke postavile kao uslov za formiranje vlade.

Na proteste protiv te deklaracije građane je pozvao Nikola Gruevski, koji pokušava da spreči da Zaev formira vladu sa DUI, pošto prethodno njemu to nije uspelo zbog, kako tvrde u DUI, razmimolažena oko rada Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore. Visoki funkcioneri DUI su nekoliko puta javno ponovili da je i Gruevski tokom neuspelih pregovora pristao na iste uslove na koje je pristao Zaev, zbog kojih ga sada bivši premijer kritikuje i proglašava rušiocem države.

Zaev je većinu od 67 poslanika u parlamentu sa 120 mesta formirao s tri stranke Albanaca u Makedoniji, koje su odbacile optužbe da njihova deklaracija ruši suverenitet Makedonije. Podršku formiranju te koalicije i buduće vlade dali su EU, SAD i NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja