BRUKA I SRAMOTA U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Veljanovski isključuje mikrofon neistomišljenicima!
Foto: Sloboden Pečat/Borče Popovski

Ućutkuje poslanike SDSM-a

BRUKA I SRAMOTA U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Veljanovski isključuje mikrofon neistomišljenicima!

Severna Makedonija -

Predsedavajući konstitutivnom sednicom makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski počeo je danas da isključuje mikrofon političkim rivalima, poslanicima Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji je formirao parlamentarnu većinu.

Veljanovski koji je poslanik suparničke stranke VMRO DPMNE je u prepodnevnom delu sednice isključio mikrofon poslanicama SDSM Jagodi Šahpaskoj i Milevi Đorđievoj koje su kritikovale vladavinu VMRO DPMNE, uz obrazloženje da ne govore o temi.

Istovemeno Veljanovski, kako su preneli mediji, nije isključio mikrofon nijednom poslaniku VMRO DPMNE, koji već peti dan za skupštinskom govornicom govore o svemu drugom osim o tačkama dnevnog reda konstitutivne sednice, iznoseći brojne optužbe na račun SDSM i albanskih stranaka sa kojim je SDSM napravio parlamentarnu većinu.

Prepodnevni deo petog dana nastavka konstitutivne sednice Sobranja Makedonije, na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik, obeležile su ponovo brojne proceduralne primedbe poslanika VMRO DPMNE na razne teme i njihove međusobne replike i dopunjavanja kojima blokiraju izbor predsednika.

U ime većine, SDSM je za predsednika predložio Talata Džaferija, poslanika najveće albanske stranke DUI, ali je druga članica novoformirane većine - albanska stranka Besa, najavila da neće glasati za njega. Džaferi može biti izabran i bez glasova te stranke jer preostale tri članice većine - SDSM, DUI i Alijansa za Albance - imaju dovoljan broj glasova za to - 62.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

U parlamentu sa 120 mesta, najviše poslanika na decembarskim izborima dobila je VMRO DPMNE - 51, SDSM ima 49, DUI ima 10 poslanika, Besa pet, Alijansa za Albance tri, a najmanje DPA - dva. Sednica Sobranja je prekinuta još 30. decembra, odmah posle verifikacije mandata poslanika, tada zbog nepostojanja poslaničke većine koja bi dala predsednika.

To je iskoristio VMRO DPMNE da bi predsednik prethodnog saziva, Veljanovski nastavio da predsedava i novim sazivom, umesto da to prepusti najstarijem poslaniku.

FOTO: AP
FOTO: AP

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev je u februaru s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance formirao parlamentarnu većinu i očekuje da će posle konstituisanja Skupštine ipak od predsednika Republike Đorđa Ivanova dobiti mandat da formira vladu.

Šef države je je odbio da dodeli mandat Zaevu, jer smatra da on, s partnerima s kojima je stvorio većinu, radi protiv interesa Makedonije. Ivanov optužuje Zaeva da priprema redefinisanje Makedonije u korist Albanaca, što je Zaev demantovao objavljivanjem programa buduće vlade.

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 31.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track