Najnovije vesti

INCKO BRANI IZETBEGOVIĆA Bio je pod pritiskom, revizija tužbe protiv Srbije nije bila protiv Srbije!
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Čudo od intervjua!

INCKO BRANI IZETBEGOVIĆA Bio je pod pritiskom, revizija tužbe protiv Srbije nije bila protiv Srbije!

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Valentin Incko, koji će za par dana navršiti punih osam godina na funkciji visokog predstavnika za BiH, misli da još treba da obavlja taj posao i odgovornost za napetosti u BiH baca na - Republiku Srpsku, dok ima veliko razumevanje za to što je Bakir Izetbegović napravio haos u regionu pokušavajući da nezakonito pokrene reviziju tužbe protiv Srbije.

Na pitanje da odnosi u regionu ipak nisu ni malo idilični i da su se značajno pogrošali, prvo između Sarajeva i Banjaluke, zbog proslave Dana Srpske, a potom i između Sarajeva i Beograda, zbog pokretanja zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid, Incko kaže da je proces dezintegracije prisutan "kod kuće", ali da se i to može promeniti.

Krivca u tome on vidi uglavnom u predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

INCKO POZDRAVIO ODLUKU SAD DA DODIKU UVEDE SANKCIJE: Igrao se vatrom, moraće da živi sa posledicama

"Predsednik Republike Srpske jeste pre dve, tri nedelje izjavio da će RS krenuti putem Kosova, znači put nezavisnosti, ali je posle opet izjavio da podržava integritet BiH. I to se tako naizmenično ponavlja. Jedanput ovako, jedanput onako", primećuje. Incko kaže da misli da je Milorad Dodik veliki politički talenat, ali da je "diskutabilno u kom pravcu troši taj talenat".

Milorad Dodik: Incko mu udelio kompliment da "ima politički talenat" (Foto: Zorana Jevtić)
Milorad Dodik: Incko mu udelio kompliment da "ima politički talenat" (Foto: Zorana Jevtić)

"Šteta što je krenuo sa izjavama da je Sarajevo Teheran, da BiH nije održiva, da treba da se ide putem Kosova... Ali, nikad se ne zna kako će se ovo završiti. Može i dobro", primećuje Incko. A to dobro, po njegovom mišljenju, je da Dodik počne da podržava integritet države Bosne i Hercegovine, unutar koje, kako kaže, postoji entitet Republika Srpska sa nadležnostima, koje niko ne želi da joj oduzime.

Incko: Revizija tužbe BiH protiv Srbije - nije bila usmerena protiv Srbije?! (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)
Incko: Revizija tužbe BiH protiv Srbije - nije bila usmerena protiv Srbije?! (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

"Onda bi situacija u BiH bila mnogo relaksiranija", zaključio je. Na pitanje da li je za relaksiranost situacije u BiH i regionu odgovoran i bošnjački član predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je bez saglasnosti srpske i hrvatske strane pokušao da pokrene postupak revizije tužbe protiv Srbije, te da li je time udario na temelje Dejtona, i zašto ga nije kritikovao kao što to radi u slučaju Milorada Dodika, Incko je pun razumevanja.

"Gospodin Izetbegović je bio pod velikim pritiskom svog naroda, oko 70, 80 organizacija koje je okupio oko sebe kada je saopštio da će tražiti reviziju. Koliko sam ja pratio stvari, (premijer Srbije) gospodin (Aleksandar) Vučić nije bio previše uzbuđen oko toga. On je bio protiv toga, ali najoštrije reakcije su stizale iz Banjaluke, a revizija je bila poslednja šansa za Bošnjake da se tu nešto učini", kaže Incko

On očekuje da će se sada stvari vratiti u normalu i kaže kako revizija nije ni bila okrenuta protiv Srbije i Srba nego "protiv Miloševića i vremena koje je prošlo"!

Objašnjavajući posledice svoje izjave u kojoj je u zajednički kontekst doveo Republiku Srpsku i NDH, posle čega je iz Banjaluke najavljen prekid svake komunikacije sa njegovom kancelarijom, Visoki predstavnika precizira: "Kada sam govorio da 9. januara ne treba slaviti zbog tri odluke ustavnog suda, rekao sam: neko će se domisliti da se slavi i 10. april, ali onda sam rekao i da to nikome ne pada na pamet. A komunikacija postoji. Još isti dan sam dobio pismo od gospodina Dodika, u vezi sa mojim izveštajem za SB UN...".

"Nisam rekao da mogu da hapse Dodika, ali sam rekao da su ta vremena prošla, pogotovo vreme mog prethodnika Pedija Ešdauna", kaže Incko, odgovarajući na pitanje da li je mislio da je realno hapsiti predsednika Republike Srpske.

Valentin Incko na česte optužbe da mrzi Srbe i Republiku Srpsku kaže ima "dokaz da to nije tako", dokaz je to što je 1986, kad je bio zamoljen da uplati pola miliona dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru, umesto u tu svrhu dao donaciju "jednoj finoj srpskoj instituciji", Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, kao i donaciju za porušenu pravoslavnu crkvu u Mostaru.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...