NIMIC OPTIMISTA POSLE PRVE RUNDE PREGOVORA: Rešenje za ime Makedonije već sledeće godine
Metju Nimic, Foto: Plusinfo.mk

brisel

NIMIC OPTIMISTA POSLE PRVE RUNDE PREGOVORA: Rešenje za ime Makedonije već sledeće godine

Severna Makedonija -

Sledeća godine bi moglo biti ključna rešavanje pitanje imena Makedonije, izjavio je u posrednik Briselu Metju Nimic, nakon prve runde pregovora između Atine i Skoplja, tvrdi grčki dnevni list Katimerini.

Nimic je rekao su razgovori između pregovarača Adamantiosom Vasilakis i Vasko Naumovski održani u "vrlo dobroj atmosferi" i da nova makedonska Vlada ovo pitanje smatra svojim prioritetom i namerava da poboljša odnose sa Grčkom. Meditator, kaže Katimerini, takođe tvrdi procena grčke strane da će rešavanje spora dovesti do stabilizacije regiona. "U prošlosti smo imali telefonske razgovore, ali po prvi put ovo pitanje se smatra tako ozbiljnim" rekao je Nimic.

Posle tri godine odlaganja, razgovori o pitanju imena Makedonije sada ponovo dobijaju na zamahu, a Nimic tvrdi u narednim mesecima sastanci postati još intenzivniji. Predviđeno je da se sastanci održe u Njujorku u januaru, februaru i martu, ali i na evropskoj teritoriji. "Sastanak u Briselu pokazao je da treba naporno da se radi na rešavanju ovog problema", dodao je Nimic. Objasnio je da je na ovom prvom sastanku napravljen pokušaj određivanja tema. Na to nije davao svoj predlog.

"Pomagao sam im na obema stranama. Oni su predstavili svoje pozicije, a čuo sam i sam shvatio svoje pozicije, rekao je posrednik, bez navođenja da li su predlozi imali neku dvostruku formulu ili ne" - kaže Katimerini.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Plusinfo.mk

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track